Hileli Gıda Çağında Güvenilir 3 Meyve

Sağlıklı beslenmenin amacı vücudun ihtiyacı olan proteinleri, sağlıklı yağları, karbonhidratları, vitaminleri ve mineralleri dengeli bir şekilde almak. Hileli gıdalar ise bunu engelleyip sağlığımızı riske sokuyor. Haberimiz hileli gıda çağında hile yapmanın zor olduğu gıdalar hakkında bilgilendiriyor. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu’nun haberi.

Gıda sektöründe hileli ürünlerin artışı, tüketicilerin güvenilir ve kaliteli gıdalara olan talebini her geçen gün daha da artırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenli yayımladığı taklit ve tağşiş listeleri, hangi ürünlerde hile yapıldığını gözler önüne seriyor.Bazı gıdalar ise yapıları gereği hileye daha az müsait olduğu için tüketiciler açısından daha güvenilir bir seçenek oluşturuyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Kale, hile yapılması daha zor olan bazı gıdalar hakkında önemli bilgiler veriyor.

Doğrudan tarladan sofraya gelen taze sebze ve meyveler, genellikle hileye uğramıyor. Bu ürünlerde hile yapmak, görünüm ve tat gibi kolayca fark edilebilecek özellikleri değiştirmeyi gerekli kılıyor ve bu kolay olmuyor.

Tüm meyveler içinde besin değeri açısından diğerlerine kıyasla, pestisit maruziyeti daha düşük olan 3 meyve ön plana çıkıyor.

Avokado: Pestisit maruziyeti çok düşük

Avokado sağlıklı tekli doymamış yağlar (özellikle oleik asit), lif, folat, C,E,K, B vitaminleri (özellikle B6) ile magnezyum, demir, çinko ve potasyum açısından zengin bir meyve. Bu meyve lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından da zengin kabul ediliyor. Kalın kabuğu sayesinde böceklerden ve hastalıklardan korunuyor. Avokadonın pestisit maruziyetinin de çok düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Yaban Mersini:

Yaban mersini antosiyaninler, flavonoidler ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar içeriyor ve hücreleri serbest radikallerden koruyarak yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı oluyor. Bilişsel fonksiyonları geliştirebileceği ve hafızayı güçlendirerek nörodejeneratif hastalık riskini azaltmaya destek olabileceği belirtiliyor. Glisemik indeksi düşük olduğu için insülin duyarlılığını artırıyor. Gece görüşünü iyileştirmede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkili bulunuyor.

Ayva:

Ayvada, B ve C vitamini, potasyum, magnezyum, demir ve bakır gibi mineraller bulunuyor. Bu besinin içeriğinin kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu belirtiliyor. Ayva önemli bir lif içeriğine sahip olduğu için sindirim sisteminin sağlığının korunmasına katkı sağlayabiliyor. Ayrıca zengin bir antioksidan kaynağı oluşuyla da dikkat çekiyor.

Kaynak:https://www.haberturk.com/hileli-gida-caginda-guvenle-tuketilebilecek-3-meyve-avokado-yaban-mersini-ayva-3772401

  • Related Posts

    Yazın Çocuk Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz tatili ve seyahat döneminde çocukları tehdit eden sağlık risklerine karşı aileleri uyararak, alınabilecek önlemleri anlattı. Yaz aylarının çocuklar için en…

    Uzmanlar Uyardı! Güneş Gözlüğü Kullanmanının Faydaları

    Ultraviyole ışınları, havuz ve deniz kaynaklı enfeksiyonların yazın en sık karşılaşılan göz hastalıkları arasında olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, yaz döneminde gözleri korumanın önemini anlattı. Prof. Dr.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir