Gözü Tedavi Değil Kör Ediyor

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ali Osman Gündoğan, kırlangıç otu sıvısının göze damlatılmasına ilişkin, “Halk arasında ‘gözlük kırdıran’ otu olarak bilinen bitkinin çok fazla reklamı yapılmakta. Bu damlalar, steril olmayan ortamlarda, doğada göze uygulanmakta. Bu uygulamalarda geriye dönüşsüz kör kalma hatta kornea nakline kadar gidebilir” dedi.

“Sosyal Medyada Göz Hastalıklarına İyi Geldiği İddia Ediliyor”

Dr. Ali Osman Gündoğan, “Son zamanlarda sosyal medya üzerinde kırlangıç otu dediğimiz, halk arasında ‘gözlük kırdıran’ otu olarak bilinen bitkinin çok fazla reklamı yapılmakta. Bu mucizevi bir ilaç olarak lanse ediliyor. Bazı sosyal medya mecralarında katarakt, sarı leke, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarına iyi geldiği, bunları tedavi ettiği yönünde çok ciddi iddialar atılıyor. Bizim bilgimiz dahilinde olmayan takipli hastalarımızdan kendileri gönüllü olarak kırlangıç otunu gözlerine damlattırmışlar, daha sonrasında bizden muayene talep ettiler. Biz de o hastalarımıza normal kontrollerini yaptığımızda, geçmiş dosya kayıtlarını da incelediğimizde muayenelerini karşılaştırdık. Göz numaralarında, kataraktta, göz tansiyonlarında, herhangi bir iyileşme, herhangi bir gelişme görmedik” dedi.

“Vatandaşlarımız Çok Dikkatli Olması Gerekiyor”

Dr. Gündoğan, “Bu damlalar, steril olmayan ortamlarda, doğada göze uygulanmakta. İçinde bulunan toksik maddeler nedeniyle göz gibi hassas bir organda tahrişe, enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Kesinlikle sosyal medya akımlarına kapılıp da bunları yapmasınlar. Kesinlikle göz hekimlerine danışmaları gerekmektedir. Bu uygulamalarda geriye dönüşsüz kör kalma hatta kornea nakline kadar gidebilir. Kırlangıç otunun gözde herhangi bir fayda sağladığıyla alakalı literatürde bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu bitkinin fayda sağladığı bilimsel kanıtı yok” diye konuştu. Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pembe Oltulu ise “Konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir sonuç göremedik. Bu damlatılan materyalin, kuru gözü tedavi ettiği iddia ediliyor. Bu durumda goblet hücrelerinin artması gerekir, araştırmamızda böyle bir veri bulamadık” dedi. 

Kaynak: Cumhuriyet

  • Related Posts

    Yeni nesil kanser aşıları için çalışmalar devam ediyor

    mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi…

    Ebeveynler Sahte Bebek Mamalarına karşı Dikkatli olmalı

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, sahte bebek mamalarının aileleri ciddi endişelere yol açtığını belirterek, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir