Geleneksel Tıbbın Mucizesi Haşhaşın Faydaları

Mutfakta süsleme amacıyla kullanılan minik tohumlar aslında doğanın bize verdiği şifalardan sadece biridir. Vücuda enerji veriyor, kemikleri güçlendiriyor, hatta stresi azaltarak uykuya bile yardımcı oluyor.

Gündelik yaşamımızda e simitlerin ya da çöreklerin süsü olarak gördüğümüz haşhaş tohumu, aslında sağlığımız için çok önemli bir besin kaynağıdır. Küçücük yapısıyla dikkat çekmese de içeriğinde barındırdığı güçlü vitamin ve minerallerle, modern beslenme dünyasında yeniden hak ettiği yeri kazanmıştır.

Ağrıyı kesiyor ve sakinleştiriyor

Haşhaş tohumu, içerdiği doğal alkaloidlerle hafif ağrılarda ağrı kesici etki gösterir. Özellikle sinir sistemini yatıştırıcı özelliğiyle strese karşı bir kalkan oluşturur. Uykusuzluk problemi yaşayanlar için ise bir tutam haşhaş, huzurlu ve kesintisiz bir uykuya geçişin anahtarı olabilir.

Güçlü kalsiyum deposu

Haşhaş tohumları, kemik gelişimini destekleyen kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından güçlü bir besindir. Hem gelişim çağındaki çocuklar hem de kemik erimesine karşı önlem almak isteyen kadınlar için güçlü bir takviyedir.

Kalp sağlığını korur

İçerisindeki omega-6 yağ asitleri, kalp damar sağlığını korur. Kolesterolü’de dengeleyen haşhaş tohumu, damar tıkanıklığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Üstelik doymamış yağ oranı yüksek olduğu
için, sağlıklı bir yağ kaynağıdır.

Sindirim sistemi dostu

Haşhaş lif bakımından zengin olduğu için , bağırsakların düzenli çalışmasını destekler. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için doğal ve etkili bir çözüm olabilir. Mide asidini dengeleyerek mide yanmalarında da rahatlatır.

Cilt ve saç sağlığını destekler

Haşhaş tohumu yağı, ciltte nemlendirici olarak kullanılabilir. Ayrıca saç dökülmesini önlemeye ve saç köklerini beslemeye yardımcı olur. Ciltteki tahriş ve kızarıklıklarda doğal bir bakım ürünü olarak kullanılabilir.

Demir eksikliğine iyi gelir

Vejetaryen bireyler için alternatif bir demir kaynağı olan haşhaş tohumu, kansızlık yaşayan hastalar içinde güçlü bir besindir. Bir çorba kaşığı haşhaş, günlük demir ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.

Dikkatli olunması gerekenler

Haşhaş tohumunun aşırı tüketimi ise bazı yan etkiler yapabilir. İçeriğindeki alkaloidler nedeniyle ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle çocuklar ve hamile bireyler doktor tavsiyesiyle tüketmelidir.

Kaynak:https://www.karar.com/saglik-haberleri/geleneksel-tibbin-dogal-agri-kesici-ve-sakinlestiricisi-demir-1951282

Related Posts

Yeni nesil kanser aşıları için çalışmalar devam ediyor

mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi…

Ebeveynler Sahte Bebek Mamalarına karşı Dikkatli olmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, sahte bebek mamalarının aileleri ciddi endişelere yol açtığını belirterek, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir