Bilim İnsanları, Evrenin Kayıp Yarısını Ortaya Çıkardı

Gök bilimciler, daha önce tespit edilemeyen devasa hidrojen gazı bulutlarının varlığını keşfederek, evrendeki eksik baryonik maddenin yarısının gizemini çözmüş olabilirler.

Evrenin yapısını anlama yolunda çığır açan bir keşfe imza atan gö kbilimciler, galaksilerin etrafını saran ve daha önce gözlemlenemeyen hidrojen gazı halelerinin varlığını ortaya çıkardı.

Bu bulgular, evrendeki eksik olduğu düşünülen normal atomik maddenin, yani baryonik maddenin yaklaşık yarısının bu gaz halelerinde saklı olabileceğini gösteriyor.

Bu önemli araştırma, Karanlık Enerji Spektroskopik Aleti (DESI) ve Şili’deki Atacama Kozmoloji Teleskobu gibi çeşitli astronomik araçlardan elde edilen verileri kullanan büyük bir uluslararası ekip tarafından yürütüldü.

Ekip, bu sayede evrenin kütle bilmecesinin önemli bir parçasını aydınlatmış olabilir.

HİDROJEN GAZI HALELERİ İNCELENDİ

Araştırma ekibi, yaklaşık yedi milyon galaksinin görüntülerini incelemek için DESI gözlemlerinden yararlandı. Temel hedefleri, galaksilerin kenarlarında bulunan iyonize olmuş hidrojen gazından oluşan soluk haleleri ölçmekti.

Bu haleler genellikle doğrudan gözlemlenemeyecek kadar sönük oldukları için farklı bir yöntem kullanıldı.

Bilim insanları, bu gazın, evrenin her yerini dolduran ve Büyük Patlama’dan kalan ışınım olan kozmik mikrodalga arka planından (CMB) gelen radyasyonu nasıl azalttığını veya parlattığını ölçerek halelerin varlığını ve özelliklerini belirlediler.

Ekip ayrıca, bu iyonize hidrojen bulutlarının galaksiler arasında uzanan ve neredeyse görünmez olan iplikçikler (filamentler) oluşturduğunu da keşfetti. Bu iplikçikler, evreni devasa bir ağ gibi saran kozmik ağı oluşturuyor.

Eğer bu kozmik ağ evrendeki çoğu galaksiyi birbirine bağlıyorsa, daha önce tespit edilemeyen kayıp baryonik maddenin önemli bir kısmını kolayca açıklayabilir.

Dahası, bu keşif kara deliklerin davranışlarına dair anlayışımızı da değiştirebilir; bulgular, çoğu galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliklerin düşündüğümüzden daha sık aktif hale gelebileceğine işaret ediyor.

KAYIP BARYONİK MADDE NEREDEYDİ

Evrenin kütle bulmacasındaki eksik parça, yıldızları, gezegenleri ve bizleri oluşturan normal madde olan baryonik maddeydi.

Bilim insanları uzun süredir bu baryonik maddenin yaklaşık yüzde 50’sinin gözlemlerle açıklanamadığından şüpheleniyorlardı.

Şimdi ise bu “kayıp yarının” büyük ölçüde galaksilerin dışında, görünmez hidrojen gazı formunda bulunduğu düşünülüyor.

Kaynak:https://www.ensonhaber.com/teknoloji/bilim-insanlari-evrenin-maddesinin-yarisinin-nerede-saklandigini-buldu

Hidayet

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü

Related Posts

Samsung’un İnteraktif Ekranlı Projektörünü Satışta!

Samsung, interaktif ekranlı projektörünü piyasaya sundu. Cihaz, yeni nesil özellikleri ile dikkat çekiyor. Samsung, dünyanın ilk interaktif üçlü lazer ultra kısa mesafeli (UST) projektörü olan The Premiere 5 modelini satışa…

Google, Bir Başka Popüler Uygulamayı Kapatıyor

Google, Play Oyunlar uygulamasını sonlandırarak tüm oyun özelliklerini Google Play Store’a entegre etmeye karar verdi. “Google Mezarlığı” olarak bilinen ve sonlandırılan hizmetlerin listesine, bağımsız Google Play Oyunlar uygulamasının da eklenmesi…

One thought on “Bilim İnsanları, Evrenin Kayıp Yarısını Ortaya Çıkardı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir