
Yapılan yeni araştırmaya göre, her gün farklı bir aktivite yapmanın bilişsel sağlığı güçlendirebileceğini belirtiyor.
Kanada Toronto Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günlük hayata dahil edilen değişikliklerin ruh hali, hafıza ve genel refah üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini gösterdi.
Araştırma, özellikle yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilecek çevresel ve davranışsal faktörlere dikkat çekmiştir. Yaş ortalaması 71 olan 18 sağlıklı birey, 2020 yazında pandeminin izolasyon koşullarında 8 hafta boyunca her gün farklı bir aktiviteye katılmaya teşvik edilmiştir. Araştırmacılar, monoton yaşamın dışına çıkan bu bireylerin bilişsel süreçler üzerindeki etkisini incelemişlerdir.
Katılımcılar, anılarını kaydetmek ve hatırlamak amacıyla ‘HippoCamera’ adlı nörobilim temelli bir akıllı telefon uygulamasını kullandılar. Bu uygulama, beynin hafıza merkezi olan ‘hipokampus’un çalışma prensibini taklit ederek, kullanıcıların günlük yaşantılarından seçtikleri anları kaydetmelerine olanak sağlamıştır. Katılımcılar ayrıca, duygusal durumlarını, zaman algılarını ve sıkılma düzeylerini düzenli olarak bildirmişlerdir.
Çalışmanın bulguları, farklı deneyimlerin sadece hafıza performansını artırmadığını da gösterdi. Bulgular aynı zamanda daha olumlu duygular, azalan can sıkıntısı ve hızlanan zaman algısı gibi psikolojik faydaların da sağlamıştır.
Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Morgan Barense, “Yaşın yanı sıra yetersiz uyarıcı çevreler ve sosyal izolasyon, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Ulaşılan sonuçlara göre, bireylerin yaşam biçimlerinde yapacakları küçük değişimlerin, ileri yaşlarda bilişsel sağlığın korunmasında ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor.
Kaynak:https://www.haberturk.com/her-gun-farkli-bir-aktivite-beyni-guclendiriyor-haberler-3786969?page=2