Kafkasların Lezzet Şöleni: Haçapuri Tarifi!

Gürcü mutfağının en çok tanınan yemeklerinden biri olan Haçapuri, tereyağı, yumurtası ve eriyen peyniri ile iştah kabartan bir fırın lezzeti. Hem kahvaltı sofralarında hem de akşam yemeklerinde tüketebileceğiniz mükemmel bir yemek.

Peynir, yumurta ve un ile yapılan bu zarif tarifi yapmanız için tam sırası. Gürcistan’ın geleneksel yemeklerinden biri olan Haçapuri, fırından çıkar çıkmaz yayılan kokusuyla sizi cezbedecek. Özellikle Adjaruli Haçapuri adı verilen versiyonu, kayık şeklindeki hamurun ortasına kırılan yumurta ve üzerine eklenen tereyağıyla göz dolduruyor. Hem gösterişli hem de pratik olan bu yemek, sofranıza yeni bir kültür ve tat kazandırmak isteyenler için birebir.

HAÇAPURİ TARİFİ

Malzemeler:

Hamur için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harç için:

  • 1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (veya lor ve kaşar karışımı)
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş mozarella
  • 1 adet yumurta (her haçapuri için 1 tane)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (her haçapuri için 1 parça)

Yapılışı:

  1. Hamurun hazırlanışı: Kuru maya, şeker ve ılık suyu bir kapta karıştırın, 10 dakika mayalanmaya bırakın. Un ve tuzu karıştırıp mayalı suyu ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini örtüp 1 saat kadar dinlendirin.
  2. Hamurun şekillendirilmesi: Mayalanan hamuru iki eşit parçaya ayırın. Her birini oval-kayık şeklinde açın. Kenarlarını hafif içe kıvırarak kıyı gibi yükseltin.
  3. İç harcın hazırlanışı: Peynirleri karıştırıp hamurun ortasına yayın. Önceden ısıtılmış 220°C fırında yaklaşık 12-15 dakika pişirin.
  4. Son dokunuş: Fırından çıkar çıkmaz ortasına bir adet çiğ yumurta kırın, bir parça tereyağı ekleyin ve 2-3 dakika daha fırınlayın. Yumurtanın beyazı hafif pişip sarısı akışkan kalmalı.
  5. Servis: Sıcakken servis edilir. Ortadaki yumurta ve tereyağı, çatalla peynirle karıştırılarak hamura banılarak yenir.

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/gurme/kafkaslarin-lezzet-bombasi-hacapuri-tarifi-2334636

Can

Related Posts

GENÇLİK FABRİKASI BAŞLIYOR!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Fabrikası programı ile 22-35 yaş arası, en az lise mezunu, öğrenci olmayan ve bir işte çalışmayan 20 genç, 2 buçuk ay süresince geleceğini kurabileceği birçok farklı…

Galatasaray’dan Açıklama! Jan Oblak Hakkında Önemli Bilgiler

İspanya’nın en çok okunan spor gazetesi AS’ın futbol haberleri şef editörü Jorge Garcia, Galatasaray’ın transfer gündemini konu alan bir yazı paylaştı. Paylaşılan yazıda Atletico Madrid’in Sloven kalecisi Jan Oblak hakkında…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir