İzmirli Çocukların Kısa Filmi 3 Ülkede 4 Festivalde Gösterimde!

İzmir’deki Arkas Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinin yaşları 9-13 arasında değişen grup, ilk kısa filmi olan “Moli’nin Hazinesi” ile uluslararası film festivallerine seçildi. Stop-motion ve pixel-art teknikleriyle yapılan 4,5 dakikalık animasyon filmi, 3 ülkede 4 festivalde sahnelenecek.

İzmir’de, yaşları 9-13 arasında değişen Arkas Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinden oluşan Arkas BİLSEM Kısa Film Ekibi’nin ilk filmi Moli’nin Hazinesi (Molly’s Treasure), uluslararası film festivallerine seçildi. Stop-motion ve pixel-art teknikleriyle hazırlanan 4,5 dakikalık animasyon filmi, Asya Çelik, Can Bahıt, Berrak Talya Ülcay, Aylin Çelik, Duru Zencir ve Elif Güzel tarafından hazırlandı. Filmin müziği, Arkas BİLSEM Müzik Öğretmeni Filiz Şahin Gürsoy’un danışmanlığında Öykü Pak tarafından yapıldı.

Kitap okumak yerine bilgisayar oyunu oynamayı tercih eden sonrasında oynadığı oyunun içine hapsolan ve sürpriz hazineyi bulmaya çalışan “Moli” adındaki genç bir kızın hikayesini anlatan filmin uluslararası ilk gösterimi, 18 Nisan 2025’te ABD’in Illinois eyaletinde Arlee Theatre Film Fest’te yapıldı.

Moli’nin Hazinesi adlı film, Moscerine Film Festivali’nin “Odak Okul” kategorisine seçildi ve 8 Mayıs 2025 tarihinde İtalya’nın başkenti Roma’da gösterime girecek. Mayıs ayı sonunda, İspanya’nın İbiza adasında düzenlenecek Ray of Light Awards film günlerinde de izleyicilerle buluşacak olan film, ardından İtalya’da 4. Uluslararası Periferie Animate Festivali’nde de gösterilecek.

İzmir’de yaşları 9-13 arasında değişen Arkas Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin ilk kısa filmi ‘Moli’nin Hazinesi’ uluslararası film festivallerine seçildi.Fotoğraf:İzmir,(DHA)

Ekip ikinci bir film yapacaklarını’ da söyledi

Arkas BİLSEM Görsel Sanatlar Öğretmeni ve animasyon ekibinin danışmanı Engin Çetinkaya, şunları söyledi:

“Farklı yaş gruplarından karma bir grup oluştu, birlikte bir proje düşündük. İki öğrencimizin velisi de sinema ve reklam sektöründe profesyonel olarak çalıştığı için destek oldular. Geçtiğimiz yılın nisan ayında karar verdik, haziranda çizimleri ve çekimleri bitirdik. Kurguya yaz tatilinde başladık, çalışmamızı 2025 yılının Ocak ayında tamamladık. Filmi bu yılın mart ayında birçok ulusal ve uluslararası festivallere gönderdik, bir aylık süre içinde geri dönüşler başladı. İlk uluslararası gösterimi ABD’de oldu. 3 uluslararası festivalde de gösterilecek.” 

Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Edebiyat, müzik, hikaye, hayatla ilgili her şey sinemanın içinde var. Kapsamlı olması nedeniyle üretmesi zor bir alan. Ekipteki çocukların hepsi gelecekte sinemaya yönelebilir diyemiyorum ama çocukken bir film yapabileceğini görmeleri çok önemli. Bu gruptaki öğrencilerin özel yetenekleri var. O nedenle animasyon filmini kısa bir sürede yapabildik. Gelecekte de bazılarının devam edeceğini düşünüyorum çünkü ‘Sanat yönetmeni olacağım, hikaye yazacağım, kendi filmimi yapacağım’ diyen öğrenciler oldu. Bu sene aynı ekiple ikinci farklı bir film daha yapmayı düşünüyoruz.”

İzmir’de yaşları 9-13 arasında değişen Arkas Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin ilk kısa filmi ‘Moli’nin Hazinesi’ uluslararası film festivallerine seçildi.Fotoğraf:İzmir,(DHA)

Hikayenin ortaya çıkış süreci

Hikayenin ortaya çıkış sürecini anlatan Duru Zencir, şöyle konuştu:

“Tüm ekip birer hikaye yazmıştık, hikayelerimizi oyladık ve Talya’nın hikayesi seçildi. Gruplara ayrıldık. Ben, Aylin ile sahnenin arkasındaki dekorları, duvarları tasarladım. İlk defa böyle bir projede yer aldım. Çok keyifli geçti. Meslek olarak da bu yöne gitmeye karar verdim. Sanat yönetmeni olmak istiyorum. Sinemayı, animasyonları ve resim yapmayı seviyorum. Bunların hepsini birleştirince çok keyifli oluyor. Ailem çok destek oldu, benimle gurur duydular. Üniversitede grafik tasarım ya da sahne ve gösteri sanatları okumak istiyorum.” 

Moli’nin Hazinesi filminde Moli’nin oyun kumandasını ve jenerikleri çizdiğini dile getiren Asya Çelik, “Filmdeki bazı karakterleri çizdim. Öncesinde tablette animasyon çizimleri yapıyordum. Ortaya çıkardığımız film için mutluyum. İnsanlar kısa filmimizi izlediklerinde mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.

Can Bahıt da şunları kaydetti:

“Resim çizmeyi ve kitap okumayı seviyorum. Film için çizim yaptım, afiş tasarladım. Yaptığımız filmden memnunum. Annem film yönetmeni, babam da reklamlar yapıyor. Filmi yaparken annem ve babam da ekibimize yardımcı oldu. Ailemle çalışmak çok güzeldi.”

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/izmirli-miniklerin-kisa-filmi-3-ulkede-4-festivalde-sahnede,1236768

Related Posts

Kokusundan dolayı önyargıyla yaklaşılan bu besin aslında bir şifa deposu!

Türkiye’ de yemeklerde ve sofralarda sık sık kullanılan taze soğan kokusu ile bazılarını endişelendirse de faydaları saymakla bitmiyor. 7 gün düzenli tükettiğinizde gözlerinize inanamayacaksınız. Yüzyıllardır Anadolu sofralarında sıklıkla yer alan…

Gitar virtüözü Marcin Zorlu PSM’ye Gelecek

Dünya çapında benzersiz gitar tekniğiyle tanınan Marcin, ilk kez Türkiye turnesine çıkmaya hazırlanıyor. 14 Mayıs’ta Ankara’da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, 15 Mayıs’ta İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir