Dünya Savaşı’na Ait Gizli Kodlar, Yapay Zeka ile Çözülebilir

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Michael Wooldridge, modern yapay zekanın, 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan ve Alan Turing’in ekibi tarafından çözülmesi yıllar süren Enigma şifresini, çok daha kısa bir sürede çözebileceğini savundu.

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Michael Wooldridge, günümüzün yapay zeka teknolojisinin, 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Mihver Devletleri tarafından iletişimde büyük bir gizlilik sağlayan karmaşık Enigma kodunu, Alan Turing ve ekibinin harcadığı zamandan çok daha kısa bir sürede çözebileceğini söyledi.

Wooldridge, “Enigma’nın modern bilgisayar ve istatistik karşısında ayakta kalamayacağını” belirterek, günümüz teknolojisinin bu tarihi şifreyi kolayca kırabileceğini belirtti.

ENIGMA ŞİFRESİNİN KARMAŞIK YAPISI VE ZORLUKLARI

Enigma makinesi, daktiloya benzeyen, her biri 26 pozisyonlu üç rotoru, bir reflektörü ve harf çiftlerini değiştirmek için bir bağlantı panosu bulunan karmaşık bir elektromekanik cihazdı.

Bu yapı, aynı tuşa iki kez basılsa bile her seferinde farklı harfler üretilmesini sağlıyor ve başlangıç ayarlarının her 24 saatte bir değiştirilmesiyle şifrenin karmaşıklığı daha da artırılıyordu.

TURING’İN ŞİFRE KIRMA YÖNTEMİ VE YAPAY ZEKA İLE ENIGMA ÇÖZÜMÜ

Alan Turing ve ekibi, Nazi mesajlarını çözmek için “Bombes” adı verilen makineler kullanarak milyonlarca olası permütasyonu elemişti; Enigma’nın gücü, insanların detaylı kontrol edemeyeceği kadar çok sayıda şifreleme olasılığından kaynaklanıyordu.

Profesör Wooldridge, günümüzde Bombes makinelerinin mantığını geleneksel bir programda yeniden oluşturmanın kolay olacağını, hatta ChatGPT gibi bir YZ modelinin bile bu görevi yerine getirebileceğini söyledi.

Wooldridge, günümüz bilgisayarlarının hızı ile modern istatistik ve hesaplama teknikleri sayesinde, “Bombes’in zahmetli işinin çok kısa bir sürede tamamlanacağını” düşünüyor.

Bu durum, Turing’in zamanından bu yana teknolojinin ne kadar ilerlediğini ve yapay zeka Enigma kodu gibi karmaşık şifreleri çözme potansiyelini gözler önüne seriyor.

Haber Tekniği: Ters Piramit

Kaynak:https://www.ensonhaber.com/teknoloji/yapay-zeka-2-dunya-savasi-donemine-ait-gizli-kodlari-cozebilir

Hidayet

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü

Related Posts

Spotify’dan Dinleme Deneyimini Değiştirecek Yeni Oynatma Özellikleri Geliyor

Spotify, yeni nesil oynatma özelliklerini resmen tanıttı. Bu yenilikler, müzik tutkunlarını oldukça sevindirdi. Spotify, kullanıcı deneyimini daha sezgisel ve kişiselleştirilmiş hale getirmek için platforma yeni oynatma kontrolleri ve arayüz özellikleri…

Shazam, Müzik Severler İçin Harika Bir Yenilik Sunuyor!

Apple, Shazam’da son 24 saat içinde hem dünya çapında hem de yerel bazda en popüler şarkıların sıralandığı yeni bir listeyi kullanıma sundu. Apple, 2018 yılında bünyesine kattığı müzik bulma uygulaması Shazam…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir