
Finlandiya’nın dünya çapında tanınan edebiyat elçisi Tove Jansson’un eserlerinden oluşan “Tove Jansson, Mumilerin Yaratıcısı ve Sanatçı: Yazarlığı ve Sanatına Dair Bir Sergi” sergisinin açılışı, önceki gün Beyoğlu’ndaki Aynalı Geçit’te yapıldı.
Açılışa, Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, Jansson’un yeğeni Sophia Jansson ve Ayrıntı Yayın Grubu Direktörü Gökçe Alper’in yanı sıra sanatseverler katıldı.
eskizler, karikatürler, kitap illüstrasyonları ve tablolar
Sergi, çağdaş çocuk edebiyatını dönüştüren disiplinli sanatçı Tove Jansson’un eskizleri, karikatürleri, kitap illüstrasyonları ve tablolarından oluşuyor. Sergi, Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk, Finlandiya Büyükelçiliği ve Home of Moomin Museum Tampere, Finland ortaklığında düzenleniyor. Sergide, Finlandiya’nın Tampere kentinde bulunan ve sanatçının bağışladığı orijinal eserlerle kurulan müzeden seçilen 40 eser ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Sophia Jansson, sergi davetinden önce Özel Taş Okulları’nda, 80 yıl önce yayımlanan Mumiler ve Büyük Sel Baskını kitabını okuyan çocuklarla bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Jansson, önümüzdeki günlerde Hatay’da UNICEF iş birliğiyle Künüf’ü Kim Teselli Edecek? kitabı kapsamında çocuklarla bir drama etkinliği gerçekleştirecek. Ardından açılış konuşmasını yapacağı IV. Kapadokya Uluslararası Çocuk Kitapları Festivali’nde, “Mumiler ve Mumi Vadisi” sergisinin açılışı da dahil olmak üzere birçok etkinlikte yer alacak.
Sergi, 17 Mayıs’a kadar pazar günleri hariç her gün 11.00- 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Tove Jansson, “Mumiler”i tam 80 yıl önce yarattı. Hayal gücü, umut, sevgi bağları ve dostluk temaları etrafında şekillenen Mumi (Moomin) karakterleri, kısa sürede tüm dünyada büyük ilgi gördü. Mumiler’in yanı sıra hem çocukların hem de yetişkinlerin severek okuduğu onlarca kitaba imza atan Jansson, yalnızca edebiyatla sınırlı kalmadı; çizim, resim ve tiyatro alanlarında da üretim yaptı. 2001 yılında hayatını kaybeden sanatçı, dünya edebiyat çevrelerinde “kültürel bir ikon” olarak kabul edilmekte ve birçok ödülle onurlandırılmıştır.
Haber Tekniği: Ters Piramit