Uzmanlardan Kritik Uyarı: Erken Teşhisle Görme Kaybı Önlenebilir

Sarı nokta hastalığının 50 yaş sonrası sıklıkla görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığı olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, “Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün. Aktif yaşam ve sağlıklı beslenme ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ” dedi.

Makula dejenerasyonu olarak da bilinen hastalığının görme merkezinde birikintilerin oluşmasıyla ortaya çıktığını ve zamanla görme kalitesinde bozulmalara neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, hastalığın yaşla birlikte artış gösterdiğini belirtti.

“Yaşla birlikte görme merkezi zarar görüyor” 

Hastalığın en önemli risk faktörünün yaş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yenerel, şunları söyledi:null

Yaşla birlikte vücutta oksijen stresi artıyor ve görme merkezinde birikintiler oluşuyor. Bunlar zamanla görme kaybına neden olabiliyor. Sigara içmek hastalığın riskini yaklaşık beş kat artırıyor. Bu nedenle hastalarımıza sigarayı bırakmalarını ve aktif bir yaşam sürmelerini özellikle öneriyoruz.” 

“İki tip hastalık bulunuyor” 

Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun iki tipi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yenerel, hastaların yüzde 85-90’ının kuru tipte yer aldığını ifade etti.

Bu durumda beslenme önerileri ve göz vitaminlerinin önem kazandığını belirten Prof. Dr. Yenerel, şöyle konuştu:

Yeni gelişmekte olan tedavi yöntemlerinden biri olan fotobiyomodülasyon da kuru tip hastalarda uygulanabiliyor. İleri evrede yaş tipe dönüşen hastalık daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Yaş tipe geçişte görme keskinliği aniden azalıyor, çarpık ve eğri görme, siyah leke oluşumu gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu durumda göz içi enjeksiyon tedavileriyle hastalara destek sağlıyoruz.” 

“Riski azaltmak için aktif yaşam ve sağlıklı beslenme” 

Sarı nokta hastalığında genetik faktörlerin de önemli bir rol oynadığını özellikle aile öyküsü olan kişilerin 50 yaşında mutlaka göz muayenesi yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Yenerel, şunları kaydetti:

Sigara kullanımını bırakmak, aktif bir yaşam sürmek ve haftada iki kez balık tüketmek hastalık riskini azaltabilir. Omega-3 yağ asitleri hastalığın ilerlemesini geciktirebilir. Bu nedenle özellikle balık tüketimi oldukça önemli.

TERS PİRAMİT TEKNİĞİ

Kaynak(kardeş site):https://nfb75.wordpress.com/2025/05/08/uzmanlardan-kritik-uyari-erken-teshisle-gorme-kaybi-onlenebilir/

  • Related Posts

    Simitin Çıtırtısının Arkasında Yatan Gizli Tehlike

    Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi simit, çok piştiği zaman kanserojen maddeler üretebilir. Uzmanlar uyarıyor: Her gün severek tükettiğimiz simit sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Türk kahvaltısının sevilen yiyeceği çıtır simit, her sabah ilk tercih…

    Basit Bir Rahatsızlık Gibi Gelen Şişkinlik ve Hazımsızlık Ciddi Hastalıkların Belirtileri olabilir!

    Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karın sağ üst kısmında hissedilen ağrıların ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının habercisi olabileceğini…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir