Kızamık Vakaları Artıyor: Aşısız Çocuklar Tehlike Altında

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarında belirgin bir artış yaşandığını belirtti. Bu artışın özellikle aşılanmamış çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güzel, virüsün hava yoluyla bulaşıp çevrede saatlerce canlı kalabildiğini vurguladı. “Aşı yaptırılmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Yüzde 97 oranında koruma sağlayan kızamık aşısı, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur,” ifadelerini kullandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, Amerika ve Avrupa’da kızamık vaka sayılarının endişe verici şekilde arttığını belirterek, virüsün solunum yoluyla bulaştığını ve havada 2 saate kadar canlı kalabildiğini ifade etti. Aşısız çocuklarda bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, yüzde 97 oranında koruyuculuğa sahip olan kızamık aşısının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Hastalık genellikle başta başlayan ve gövdeye doğru yayılan döküntülerle seyreder. Ağız içinde beyaz ya da gri lekeler de görülebilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Aşısız çocuklar büyük risk altında

Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamık virüsünün bulaştırıcılığının çocuklarda hastalık belirtileri ortaya çıkmadan yaklaşık 4 gün önce başladığını belirtti. Döküntülerin görülmesinden sonraki 4 gün boyunca da bulaşıcılığın devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Güzel, bu nedenle şüpheli vakaların erken dönemde izole edilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. “Kızamığın özel bir tedavisi yok. En etkili korunma yöntemi hâlâ aşıdır,” diyen Prof. Dr. Güzel, aileleri aşı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Kızamığın çocuklarda yarattığı hastalıklar

Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamığın yalnızca ciltte döküntüyle sınırlı bir hastalık olmadığını vurgulayarak, hastalığın çok daha ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. “Kızamık virüsü, akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusunda iltihaba ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bu da vücudu diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir,” diyen Prof. Dr. Güzel, virüsün etkilerinin uzun vadede de ciddi olabileceğini belirtti. “Kızamık, enfekte olduktan 7 ila 10 yıl sonra bile bazı bireylerde ciddi nörolojik hastalıklarla yeniden ortaya çıkabilir,” uyarısında bulunan Prof. Dr. Güzel, hastalığın ciddiyetine karşı toplumun bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Haberin Tekniği: Düz Piramit

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/kizamik-vakalarinda-artis-asisiz-cocuklar-icin-buyuk-risk-2400466

Related Posts

omurga kanalı darlığı belirtileri; bacağım ağrıyor deyip gecmeyin

Modern çağın hareketsiz (sedanter) yaşantısında sinsice ilerleyen omurga kanalı daralması, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkarken, son yıllarda yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle görülme sıklığı hızla artıyor. Beyin ve Sinir…

Sinsice İlerleyen Pankreas kanseri

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, pankreas kanserinin belirti vermeden ilerlediğini ve çoğu zaman hastalık fark edildiğinde tedavi için geç kalınabileceğini belirtti. Karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlerin hafife…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir