Taze Baklanın Parkinson Hastalığı Üzerindeki Şaşırtıcı Etkisi

 Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, taze baklanın içerdiği doğal levodopa maddesinin, Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlara benzer etkiler gösterebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Kenangil, “Bakla ve Parkinson arasında yapılmış bilimsel çalışmalar da mevcut. Bu çalışmalar bize bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermiştir” dedi.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan, ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu durum, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, hastalığın özellikle titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla seyrettiğini belirtti. Bahar aylarında sıkça tüketilen taze baklanın, doğal levodopa maddesi içerdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlara benzer etkilere sahip olduğunu vurguladı. Bakla tüketiminin, motor semptomların hafifletilmesinde etkili olabileceğini ifade etti.

Kontrollü ve doktor onayı olmadan tüketilen baklanın ise ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlara neden olabileceğinin altını çizdi.

Fazla bakla tüketilmesi yan etkiler yaratabilir

Baklanın dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içerdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gülay Kenangil, bu özelliğin hastalar açısından yanıltıcı olmaması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Kenangil, açıklamasında şunları söyledi:

“Bakla mevsimi geldi bildiğiniz gibi. Bakla ile Parkinson arasında bir ilişki var. Taze bakla, parkinson hastalığında eksik olan dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa dediğimiz bir aminoasit var.”

Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya yüksek miktarda tüketilmesinin çeşitli yan etkileri olabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bu yüzden levodopayı keşfedip ilaç yerine ya da ilaçlarla birlikte çok fazla bakla yendiği zaman hastada istemsiz hareketler ortaya çıkabiliyor. Baklaya ait farklı yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle Parkinson hastalarına bakla tüketimi konusunda mutlaka doktorlarına danışmalarını öneriyoruz.”

Araştırmalar baklanın parkinsona etkilerini ortaya koydu

Prof. Dr. Gülay Kenangil, bakla ve Parkinson ilişkisine dair yapılan bilimsel çalışmaların da bulunduğunu belirterek, bu çalışmaların baklanın motor semptomlar üzerindeki olumlu etkisini ortaya koyduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kenangil, şu değerlendirmede bulundu:

“Bakla ve parkinson arasında yapılmış bilimsel çalışmalar da mevcut ve bu çalışmalar bize hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığını hastalarımızın bilmesi gerekir.” 

Bakla sağlıklı bir besin takviyesidir

Parkinson hastalarının baklayı bilinçli ve doktor tavsiyesiyle tüketmesi gerektiğini söyleyen Kenangil, şu önerilerde bulundu:

“Parkinson hastalığı kronik bir hastalıktır. Hastalarımızın devamlı ilaç kullanması gerekmektedir. Baklayı bu süreçte belki ilaçların arasında, miktarını doktorlarına danışarak kullanabilirler. Ama bakla tüketimi ilaçların yerine konulamaz. Bakla güzel bir sebze. Tüketimi sağlığımız açısından iyidir. Eğer Parkinson hastasıysanız baklayı tüketirken doktorunuzdan onay almanız gerekmektedir.”

Haberin Tekniği: Doğrusal Yazım

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/uzmani-parkinson-icin-uyariyor-bakla-tuketimi-onemli-bir-etki-olusturuyor,1239730

Related Posts

Burun estetiği yaşam kalitesini etkiliyor

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da kullanılıyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış…

Ciltteki Ufak Değişiklikler Cilt Kanserinin Erken Uyarıcısı Olabilir!

Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, genellikle önemsiz gibi görünen bir ben ya da iyileşmeyen küçük yaraların, cilt kanseri için erken bir uyarı işareti olabileceğini belirtti.  “Ciltteki küçük değişiklikler, hayati risk taşıyor olabilir.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir