
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi öğrencilerinin hazırladığı “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk Özel String Art” adlı sergide; Atatürk’ün, anne ve babasının ve Anıtkabir’in string art sanatıyla yapılmış eserleri bulunuyor.
Tasarlanmış motif ve desenlerin, ahşap yüzey üzerine çivilerle işlenip, aralarından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesiyle oluşturulan bir el sanatı olan string art tekniğiyle hazırlanmış eserlerin yer aldığı “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk Özel String Art Sergisi”, bir alışveriş merkezinde sanatseverlerle buluştu.19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel olarak hazırlanan serginin açılışı, 16 Mayıs’ta Konyaaltı İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Gürcan tarafından gerçekleştirildi. 20 Mayıs’a kadar ziyarete açık olacak sergide, string art yöntemiyle hazırlanmış 14 eser yer alıyor. Sergide; Mustafa Kemal Atatürk’ün, annesi Zübeyde Hanım’ın, babası Ali Rıza Efendi’nin ve Anıtkabir’in ip ve çivi sanatıyla yapılmış etkileyici yorumları bulunuyor.

Halk eğitim öğrencileri sergiyi 7 ayda hazırladı
Sergiyi hazırlayan Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Edanur Yavaş, şunları söyledi:
“7 ay önce başladığımız bu projede Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Belirli bir kronolojide oluşturulmuş Türkiye’deki ilk sergi. Bu aslında 4 yıllık bir altyapı sonucunda ortaya çıkmış bir çalışma. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na özel gerçekleştirdiğimiz sergimizi sanatseverle buluşturmanın gururunu yaşıyoruz.”
Tüm sergide 100 bin metreyi aşan ip kullanıldı
Sergide yer alan 14 eserin yapım aşamasını aktaran Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinden Dilara Altıparmak, duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Yapım aşaması belirli sayıda çiviyle, saç teli inceliğinde iplerle ilmek ilmek dokunarak yapılıyor. Bir eserde 7 bin 200 metre ip kullandık.
Tüm sergide toplam 100 bin metreyi aşan ip yer alıyor. Saç teline yakın incelikte, incecik iplerle, ilmek ilmek işlenerek ortaya çıkarılan bu eserler bizim için hem sanatsal hem de keyifli bir süreçti.
7 ay süren süreçte ortaya ne çıkacağını siz de bilmiyorsunuz, bittiği zaman ortaya çıkan eser ayrı bir keyif veriyor. Şablon ya da hazır zemin kullanmadık. Beyaz düz zemin üzerine algoritmalarla örülen ipler, eserin ruhunu oluşturdu.”
Haber Tekniği: Kum Saati Modeli