Günümüzün Sorunu: Uykusuzluğun Yol Açtığı Ciddi Hastalıklar!

Türkiye’de her üç yetişkinden biri uyku bozukluğu sorunu yaşıyor. Uzmanlar, tedavi edilmeyen uykusuzluğun kalp hastalıkları, obezite, depresyon ve iş kazaları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor. Amerikan Psikiyatri Birliği verilerine göre, toplumun yaklaşık yüzde 30’unda uykusuzluk belirtileri görülüyor. Yüzde 6 ila 10’luk kesimde ise bu belirtiler klinik düzeyde.

Modern yaşamla gelen stres, ekran kullanımı ve düzensiz yaşam tarzı, sağlıklı uyku düzenini tehdit ediyor. Nöroloji ve psikiyatri uzmanları, toplumun üçte birinin uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve bunun ciddi fiziksel ve psikolojik problemlere yol açabileceğini ifade etti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, kaliteli uykunun bağışıklık sisteminden beyin ve sinir sistemine kadar tüm vücut fonksiyonları için hayati önemi olduğunu belirterek, “Amerikan Psikiyatri Birliği verilerine göre, toplumun yaklaşık yüzde 30’unda uykusuzluk belirtileri görülüyor. Yüzde 6 ila 10’luk kesimde ise bu belirtiler klinik boyutta. Uyku bozuklukları tedavi edilmezse, dikkat eksikliği, kalp rahatsızlıkları, sindirim sistemi problemleri, obezite ve depresyon gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir” şeklinde konuştu.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, uyku bozukluklarının tanısında en yaygın kullanılan yöntemlerden biri olan polisomnografi (uyku testi) ile beyin dalgaları, solunum düzeni, kas hareketleri, oksijen seviyeleri ve göz hareketlerinin incelendiğini belirten Dr. Aydın, özellikle uyku apnesi gibi ciddi rahatsızlıkların multidisipliner bir yaklaşım ile ele alınması gerektiğini ifade etti. Aydın, tedavi sürecinde aile desteğinin de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Tedavi sürecinde uyku hijyeni çok önemli

Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş da, depresyon, anksiyete, bağımlılık ve duygu durumu bozukluklarının çoğunda uyku problemlerinin eşlik ettiğini belirterek, “Bu tür durumlarda yalnızca ilaç tedavisi ya da terapi yeterli değildir. Uyku hijyeninin sağlanması, tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır” dedi.

Uzmanlar, sağlıklı bir uyku için elektronik cihaz kullanımını azaltmak, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve uyumadan önce gevşeme hareketlerinin yapılması gerektiğini vurguluyor.

Haberin Tekniği: Düz Piramit

Kaynak:https://www.karar.com/saglik-haberleri/uc-kisiden-biri-uykusuz-stres-ekran-ve-duzensiz-yasam-1960594

Related Posts

Sağlık Bakanı kemal Memişoğlu açıkladı:’’Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir” dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Tıbbi gereklilik olmadan yapılan sezaryen doğum, anne ve bebek sağlığı için risk haline geldi. Bebeğin böbrek hücreleri son 4-5 haftada tam gelişiyor. Erken aldığınızda hücreler gelişmiyor. Türkiye en…

Uzman Açıklıyor: Bağırsak Sağlığını Korumanın Yolları

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. “Karın ağrısı, ishal ve kanlı dışkılama gibi belirtilerle yaşam kalitesini düşüren iltihaplı bağırsak hastalıkları (inflamatuar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir