Çocuk Beyin Tümörüne Karşı Farkındalığın Önemi

Her sene dünya çapında binlerce çocuk, nadir fakat hayati riske sahip bu hastalıkla, beyin tümörü ile mücadele ediyor. Türkiye’de bu konuda farkındalık yaratmak isteyen az sayıda aile, benzer süreçlerden geçen diğer ailelere destek olmak amacıyla bir araya geldi. Çocuk Beyin Tümörleri Derneği’nin kurulması da bu dayanışmanın önemli bir sonucu oldu.

Çocukluk dönemi beyin tümörleri, az bilinen ama etkisi çok büyük olan bir sağlık sorunudur. Her sene yaklaşık 3 bin 400 çocuğa beyin ve omurilik bölgesinde tümör teşhisi konulmaktadır. Tanı sürecinin hızlandırılması, ailelerin bilinçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması bu mücadelede çok önemlidir. Çünkü bazen bir annenin fark ettiği küçük bir belirti, bir çocuğun hayatını kurtarabilir. Bu nedenle her sesin ve her paylaşılan bilginin büyük önemi vardır.

Hastalıkta tanı koyma sürecinin zorlukları

Beyin tümörleri, lösemiden sonra çocukluk çağında en sık görülen ikinci kanserdir. En yaygın yaş grubu ise 5 yaş altıdır. Ancak belirtiler çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırılabildiği için tanı süreci zorlaşabilir ve gecikebilmektedir. Canan Murat’ın 1. sınıfa başlayan oğlu Mert, uzun süre dengesizlik yaşadı, sık sık düştü ve sonunda başlayan kusmalar nedeniyle hastaneye götürüldü. Canan Murat o anları şöyle anlatıyor:

“Hiçbir şey yoktu. Sadece denge problemimiz vardı. Dengeyle oluşan bir sıkıntımız vardı. Yalpalanarak yürümeleri, düz dururken sağa sola çarpmaları…”

Okul öncesi öğretmeni olan Merve Duran’ın kızı Asya’ya ise, daha 3 yaşındayken beyin sapında yer alan ve dünyada tedavisi bulunmayan bir tümör teşhisi aldı. Merve Duran, yaşadığı yalnızlığı ve belirtilerin fark edilememesinin sonuçlarını şöyle ifade etti:

“Mesane sorunları başlamıştı, çok su içiyordu ama tuvalete gitmiyordu. Uykudan uyanmak istemiyordu. Ama kimse böyle bir şeyin beyinle ilgili olabileceğini söylemedi.”

Bu sürecin ardından Duran, diğer ailelerle birlikte derneği kurmaya karar verdiklerini belirtiyor:

“Türkiye’den bizimle aynı hastalığı yaşayan kişileri bulmakta çok zorlandım. Çok çaresiz bir yol. Birilerinin yol göstermesine ya da ‘ben seni anlıyorum’ demesine ihtiyaç duyuyorsun.”

Çocuk Beyin Tümörleri Derneği

Türkiye’de çocukluk dönemi beyin tümörleri üzerine kurulan ilk derneklerdendir. Kızını kaybeden Merve Duran’ın öncülüğünde kurulan dernek, gönüllü psikologlardan oluşan bir ekiple, ailelere psikolojik destek veriyor. Psikolog Münire Kaynak, sürecin aileler için ne kadar yıpratıcı olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Aileler çocukları için birer filtre. Onlar sağlam durmalı ki çocuklar da dayanabilsin. Biz gönüllü psikologlarla psikolojik destek veriyoruz.”

Dernek sosyal medya aracılığıyla da farkındalık çalışmaları yürütüyor, maddi destek veriyor ve bilgi paylaşımında bulunuyor. Amaç, hem çocuklara hem ailelerine yalnız olmadıklarını hissettirmek.

Beyin tümörü farkındalık ayı: Mayıs

Mayıs ayı, dünya genelinde beyin tümörleri farkındalık ayı olarak kabul ediliyor. Gri kurdele ise bu farkındalığın simgesi olarak kullanılıyor. Her gri kurdele, zamanında konan bir tanının ve kurtarılan bir hayatın simgesi olabilir.

Haber Tekniği: Kum Saati

Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/saglik/fareler-olumcul-bir-bakteri-yaymaya-basladi-907906.html

Related Posts

Kalp sağlığınızı arttırmak için tüketmeniz gereken besinler!

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını büyük bir şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi…

Aşırı Kahve Tüketiminin Vücuda Büyük Zararları!

Kahve severler dikkat! İçmesi keyifli olsa da fazlası zarar. Eğer günlük kahve tüketiminde sınırı aşıyorsanız, dikkat! Bu alışkanlık büyük bir tehdit olabilir. Güne zinde başlamanın, öğleden sonra enerji toplamanın ya…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir