
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, Türkiye’de ve dünyada obezite oranlarının hızla yükseldiğine vurgulayarak, bu artışın sadece yanlış beslenmeden olmadığını, aynı zamanda modern hayatın getirdiği tüketim alışkanlıkları ve teknolojiye olan bağımlılığın da etkili olduğunu belirtti.
Modern dünyanın en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezite, yalnızca bireysel beslenme alışkanlıklarından değil, aynı zamanda yaygınlaşan tüketim kültüründen de kaynaklanmaktadır. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, obezitenin nedenleri, yaygınlık oranları, tedavi yöntemleri ve cerrahinin bu süreçteki rolü hakkında önemli açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Aydın, 2035 yılına kadar dünya genelinde obezite sayısının 1,5 milyarı aşmasının beklendiğini ve Türkiye’de de benzer bir artış trendinin gözlemlendiğini belirtti.
Obezite her geçen gün daha çok yayılıyor
Kapitalist üretim ilişkilerinin şekillendirdiği beslenme alışkanlıklarının obeziteyi artırdığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Dünya genelinde şu anda yaklaşık 1 milyar insan obez olarak tanımlanıyor. 2035’e gelindiğinde bu sayının 1,5 milyara ulaşması öngörülüyor. Bu da gösteriyor ki, mevcut beslenme alışkanlıkları sürdükçe obezite ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam edecek” dedi. Türkiye’deki duruma da değinen Prof. Dr. Aydın, erkeklerde obezite oranının yüzde 10, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 15 olduğunu söyledi.
Obezite tanısında ‘vücut kitle indeksi’ kullanılıyor
Obezitenin tanısında kullanılan yöntemin ‘vücut kitle indeksi’ olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Bu indeksi kişinin kilosunu, boyunun metre cinsinden karesine bölerek hesaplıyoruz. Sonuca göre 25-30 arası kilolu, 30-35 arası obez, 35-40 ciddi obez, 40’ın üzeri ise morbid obez olarak tanımlanıyor” İfadelerini kullandı. Kısa zamanda hızlı kilo artışı yaşayan bireylerde metabolik ve hormonal hastalıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aydın, bu kişilerin mutlaka uzman kontrolünden geçmelerinin önemine vurgu yaptı.
Obezite Cerrahisi tedavide kesin çözüm değildir
Obezite tedavisinde cerrahinin kesin çözüm olmadığını belirten Prof. Dr. Aydın, önce diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Cerrahi müdahalenin ancak tıbbi değerlendirmeler sonucunda uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Obezite cerrahisi bir moda veya güzelleşme tercihi değil, tıbbi bir karardır. Moda ve güzellik uğruna yapılmamalı. Cerrahi kararı verirken hastanın endokrin ve metobolizma uzmanı, psikiyatri uzmanı, diyetisyenden oluşan bir konsey tarafından alınması gerekir” dedi.
Zayıflamanın temel amacı kalori açığı yaratmaktır
Toplumda sıklıkla duyulan ‘su içsem yarıyor’ söylemine de değinen Prof. Dr. Aydın, “Bu tür ifadeler genellikle kalori dengesinin tam olarak anlaşılmamasından kaynaklanıyor. Önemli olan alınan kalorinin, harcanan kaloriden düşük olmasıdır. Yani zayıflamanın temelinde yatan şey kalori açığı oluşturmaktır” şeklinde konuştu.
Haber Tekniği: Ters Piramit
Kaynak:https://www.dha.com.tr/saglik-yasam/turkiyede-ve-dunyada-obezite-orani-hizla-artiyor-2645248