Hamileler Yaz Tatilinde Nelere Dikkat Etmeli?

Yaz aylarını rahat ve konforlu geçirmek isteyen hamilelere tavsiyeler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır ” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında gebelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, anne adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Op. Dr. Kazezoğlu, şöyle konuştu:

“Yaz aylarında sıcaklıkların artması, gebelerdeki fizyolojik değişiklikleri daha da zorlayıcı hale getirebilmektedir. Bu yüzden yaz mevsimini daha rahat ve güvenli geçirmek için dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır.” 

İlk 3 ayda su içmenin önemi

Sıvı tüketiminin önemine değinen Op. Dr. Kazezoğlu, şunları söyledi:

“Hamilelikte yeterli miktarda sıvı alımının önemi herkes tarafından bilinir. Ancak sıcaklıkların artması ve terleme ile birlikte vücutta daha fazla sıvı kaybı yaşanabilir. Özellikle sıvı alımının zorlayıcı olabildiği ilk 3 ayda gebelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu dönemde mümkün olduğunca aşırı sıcaktan kaçınılmalı ve düzenli sıvı alımına özen gösterilmelidir. Güneşe çıkış saatleri de önemlidir. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00–17.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır.” 

Yolculukta dikkat edilmesi gerekilenler

Tatil hazırlıkları yapanlara yönelik önemli önerilerde bulunan Op. Dr. Kazezoğlu, şöyle konuştu:

“Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikâyetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır.

Yolculukta uçak tercih edilebilir. Ancak 4 saatten uzun uçuşlarda yürüyüş yapılması ve varis çorabı kullanılması önerilmektedir. Araba ile yolculuklarda ise her 2-3 saatte bir mola vererek kısa yürüyüşler yapılması faydalıdır.

Yazın güneşe çıkarken mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı; geniş siperlikli şapkalar, pamuklu veya keten, açık renkli ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.”

Dalış ve düşme riski yüksek sporlar yapılmamalıdır

Hamilelikte, yaz aylarında fazla efor harcamadan yapılan 40-45 dakikalık yüzme veya yürüyüşün anne ve bebek sağlığı için fazlasıyla yararlı olduğunu söyleyen Op. Dr. Kazezoğlu, şunları kaydetti:

“Dalış ve düşme riski yüksek sporlar ise gebelikte sakıncalıdır ve önerilmemektedir. Temiz ve daha sakin sahiller tercih edilmelidir. Ayrıca, acil bir durumda sağlık merkezine kolay ulaşılabilecek yerlerde tatil yapılması daha güvenli olacaktır.” 

Hijyene ve temizliğe daha çok dikkat edilmelidir

Vajinal enfeksiyonlara karşı tatilde alınması gereken önlemler hakkında konuşan Op. Dr. Kazezoğlu, şu bilgileri aktardı:

“Sık mayo değiştirmek ve el hijyenine özen göstermek gerekir. Koruyucu amaçla vajinal flora destekleyici tedaviler alınabilir. Enfeksiyon geliştiğinde tedavi için beklememek önemlidir. Vajinal enfeksiyonların yanı sıra, besin zehirlenmelerine karşı da dikkatli olunmalıdır.

Temizliğinden emin olunmayan dışarıdan alınan yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Şeker oranı yüksek meyveler, asitli içecekler ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır.

Bebek için beslenmeye dikkat edilmelidir

Op. Dr. Kazezoğlu son olarak şunları söyledi:

“Son olarak, dengeli beslenme, doğa yürüyüşleri, temiz hava, yeterli uyku ve stresin azaltılması hem anneye hem de bebeğe iyi gelecektir.”

Haber Tekniği: Ters Piramit

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/anne-adaylari-dikkat-uzmani-uyardi-yaz-tatili-32-nci-haftadan-onceye-planlamali,1242162

Related Posts

Salata Tükettiğinizi Sanarken Aslında Mikroplastik Tüketiyor Olabilirsiniz

Bilim insanları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve taşıdıkları zararlı kimyasalların sebzeler ve tahıllarla birlikte vücuda geçebildiğini gösterdi. Bu olay, hem tarımsal verimlilik hem de insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.…

Kurban Bayramı’nda Salmonella Bakterisi Alarmı!

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, salmonella bakterisinin kurban etlerinden bulaşabileceğini vurgulayarak, kesim, taşıma, saklama ve pişirme süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir