Kurban Bayramı’nda Salmonella Bakterisi Alarmı!

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, salmonella bakterisinin kurban etlerinden bulaşabileceğini vurgulayarak, kesim, taşıma, saklama ve pişirme süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, Kurban Bayramından önce salmonella bakterisine karşı uyardı. Azizoğlu, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle dış kaynaklı bulaşmalardan kaynaklandığını belirtti. Kurban kesim işlemleri kesinlikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği alanlarda ve veteriner hekim gözetiminde yapılması gerektiğini söyleyen Azizoğlu, “Kesimde kullanılan ekipmanlar mutlaka dezenfekte edilmeli. Etler eve geldiğinde çapraz bulaşı önlemek için ayrı ekipmanlarla temas etmeli ” dedi.

Eti iyi pişirmek bakteriyi öldürür

Etlerin yüksek sıcaklıkta pişirmek salmonella bakterisini öldürdüğünü vurgulayan Azizoğlu, “Patojenik mikroorganizmalar ancak iyi pişirme ile etkisiz hale gelir. Etlerin dışının yanı sıra içinin de tam olarak piştiğinden emin olunmalı” diye konuştu.

Salmonella bakterisinin neden olduğu enfeksiyonunun belirtilerine değinen Azizoğlu, “İshal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ateş gibi şikayetler görülebilir. Sağlıklı bireylerde genellikle hafif atlatılır, ancak bebekler, yaşlılar, hamileler ve bağışıklığı düşük bireylerde ciddi tablolara neden olabilir ” diye ekledi.

Hijyen kurallarına dikkat edilmeli

Vücut sıcaklığında salmonella bakterisinin hızlıca arttığını söyleyen  Azizoğlu, kesim sonra etleri en az 1 gün dinlendirilerek soğuk ortamda saklanmasının önemini vurguladı.

Etlerin hava almayacak şekilde paketlenerek dondurulması gerektiğini söyleyen Azizoğlu, “Çözündürme işlemi mutlaka buzdolabında yapılmalı. Oda sıcaklığında çözünen etlerde bakteri sayısı hızla artar ” ifadelerini kullandı.

Azizoğlu, yaşanan gıda güvenliği sorunlarından sonra ilgili mevzuatlarda sıkılaştırmaya gidildiğini ve bu doğrultuda üreticilerin hijyen kurallarına uymalarının kanunen şart olduğunu söyledi.

Azizoğlu, “Soğuk zincirin kırılmaması, ekipman temizliğinin sağlanması, mikrobiyolojik tehlikelerin kontrol altına alınması gibi adımlar enfeksiyon riskini düşürür ” diye konuştu. 

Sağlıklı görünen hayvanlar da hastalık taşıyabilir

Çiğ etlerdeki bakteriler genelde koku ya da görüntüyle anlaşılamadığını söyleyen Reha Azizoğlu, tüketicilere güvenilir ve bilinen kasap ya da marketlerden alışveriş yapmaları, et ürünlerini diğer gıdalardan ayrı saklamaları ve pişirme sürecine özen göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Azizoğlu, “Hayvan sağlıklı görünse bile taşıyıcı olabilir. Bu yüzden tüm aşamalarda hijyen kurallarına uymak şart ” şeklinde konuştu.

Haber Tekniği: Ters Piramit

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/kurban-bayrami-yaklasirken-salmonella-bakterisi-ne-dikkat,1242369

Related Posts

Gençleşmek için kullanılan bu ürüne dikkat; sakın yüzünüze bunu sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik akımı, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal…

UV Işınlarında Çocukların Göz Sağlığını Korumak İçin Alınacak Önlemler

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, yaz mevsiminde UV korumalı gözlük ve şapka kullanmak göz sağlığı için ne kadar önemli olduğunu belirtti. Yaz ayları, güneşin tadını çıkarmak, denize girmek ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir