Erimiş Dondurmayı Tekrar Dondurmanın Zararları

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın dengeli şekilde tüketilmesini vurgulayan Diyetisyen Edanur Usta, “Sıklıkla yüksek oranda glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren gıdaların tüketimi insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sorunlara zemin hazırlayabilir. Bu yüzden dondurma tercihinizi güvenilir üreticilerden, içeriğini bildiğiniz ve uygun saklama koşullarında üretilmiş ürünlerden kullanmanız önerilir. Dondurmanın -18 derecede saklanması gerektiği ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Sıcak havaların gelmesiyle yaz aylarının gözdesi dondurma, daha çok tüketilmeye başlandı.  İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, doğru tüketilmediğinde sağlık sorunlarına neden olan dondurma hakkında bilgilendirme yaptı.

Dondurmanın mutfak kültürümüzde köklü bir yeri olduğunu belirten Dyt. Usta, “Dondurma, çocuklardan yetişkinlere özellikle yaz aylarında ülkemizde sevilerek tüketilen bir gıdadır. 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda Osmanlı döneminde buz ile yapılan ve dondurmaya benzer tatlıların Türk mutfağına girmesiyle başlayan serüvenin, bugünkü formuna 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığı bilinmektedir” dedi.

Dondurmanın temelinde üç malzeme vardır

Dondurmada bulunan besin çeşitlerinden bahseden Dyt. Usta, “Dondurmanın ana malzemeleri arasında süt, şeker ve salep bulunur. Bu doğal içeriklerin yanında, gıda endüstrisinin gelişimiyle birlikte günümüzde çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler, aroma vericiler ve glikoz-fruktoz şurubu içeren çok sayıda farklı dondurma çeşidi de üretilmektedir. Dondurmanın sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirirken, nasıl yapıldığını da göz önünde bulundurmak gerekir” diye konuştu.

Kalsiyum bakımından zengindir

Diyetisyen Edanur Usta, süt ve süt ürünlerinin kalsiyum açısından önemli bir kaynak olduğunu belirterek, “Bu yüzden süt içeriği yüksek olan dondurma, özellikle çocuklar için iyi bir kalsiyum kaynağı olabilir. Bununla birlikte, fosfor, magnezyum, potasyum gibi minerallerin yanı sıra A, D ve B12 vitaminleri açısından da zengin bir gıdadır. 100 gram (yaklaşık 2 top) dondurma, çeşidine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 200 kcal enerji içerir. Bu yüzden porsiyon kontrolü sağlanarak, keyifli bir ara öğün olarak kilo kontrolü sürecinde dahi dondurma tüketilebilir”  ifadelerini kullandı.

Dondurma psikolojik açıdanda etkiler

Dondurmanın yalnızca besleyici içeriği değil, psikolojik etkilerinin de olduğunu ifade eden Dyt. Usta, “Filmlerde veya günlük yaşamda, stresli ya da üzgün birinin dondurma tükettiğine sıkça tanık oluruz. Bu durum dondurmanın dopamin ve serotonin gibi ‘iyi hissettiren’ hormonların salınımını tetiklemesinden kaynaklanır. Bunun bir nedeni de dondurmanın süt içeriğidir. Süt, triptofan adlı aminoasit açısından zengindir ve bu aminoasit, serotonin üretimini destekleyerek ruh halimizi iyileştirmeye yardımcı olabilir” diye konuştu.

Porsiyon kontrolü yapılmalıdır

Dondurma tüketiminde porsiyon kontrolünün fazlasıyla önemli olduğuna belirten Dyt. Usta, “Masum bir tatlı gibi görünse de içeriğinde yüksek oranda şeker bulunduğu unutulmamalıdır. Özellikle paketli dondurmalar yüksek oranda glikoz-fruktoz şurubu, doymuş yağ, renklendiriciler ve aroma vericiler içerebilir. Örneğin; geleneksel Maraş dondurması (süt, şeker ve salep içerikli) 100 gramında ortalama 186 kcal enerji, 16.6 gram şeker ve 5.7 gram protein içerirken; bazı paketli dondurmalar (glikoz şurubu ve katkı maddesi içeren) 100 gramında yaklaşık 324 kcal enerji, 28 gram şeker ve 4.3 gram protein içerebilir”dedi.

Eriyen dondurma tekrar dondurulmamalı

Diyetisyen Edanur Usta, aynı miktarda dondurma tüketilse bile içerik farklılıklarına bağlı olarak alınan kalori ve şeker miktarının değişebileceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu yüzden besin etiketi okuma alışkanlığı, dondurma tercihlerinde de büyük önem taşır. Sıklıkla yüksek oranda glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren gıdaların tüketimi insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Bu yüzden dondurma tercihinizi güvenilir üreticilerden, içeriğini bildiğiniz ve uygun saklama koşullarında üretilmiş ürünlerden yana kullanmanız önerilir. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü süt içeriği yüksek olan bu gıda, uygun koşullarda üretilmediğinde ya da saklanmadığında mikrobiyal açıdan risk oluşturabilir.”

Evde dondurma yapımı

Evde kendi dondurmamızı kolaylıkla hazırlayabileceğimize belirten Dyt. Usta, “Dondurulmuş meyveleri, yoğurt, süt veya krema ile birlikte blenderdan geçirerek isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırabilir, ham kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi gibi aromalar ekleyerek tekrar dondurduğunuzda sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebilirsiniz” dedi.

Haber Tekniği: Kum Saati

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/dondurmayi-cozdurdukten-sonra-tekrar-dondurucuya-koymayin,1242751#

Related Posts

Her gün kahve tüketmenin faydaları!

Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sabahları içilen bir fincan kahvenin yalnızca güne başlamak için enerji vermekle kalmayıp, sağlıklı yaşlanmayı da…

Uzmanlar Uyardı: Sağlıklı Sanılan Süt Ürünü Tehlike Saçıyor

Her evde olan bu süt ürünü tehlike yayıyor. Uzmanlar, bu ürünün tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki, zararlı olduğu belirtilen o süt ürünü hangisi? İşte en riskli görülen süt ürünü ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir