Tatlandırıcı Şekerden Daha Beter: Sukraloz

Yeni yapılan çalışmalarda, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan sukralozun, sofra şekerine oranla daha hızlı açlığa neden olduğu ve beynin iştahla ilgili olan bölgelerini bozduğu ortaya çıktı.

Yapay tatlandırıcıların (sukraloz) beyin üzerindeki etkilerini gösteren bu yeni çalışmada, bu maddelerin vücut ağırlığı ve iştahı düzenlemesiyle bilinen hipotalamus bölgesindeki aktiviteyi artırdığı keşfedildi. Bu, şeker tüketimine kıyasla tatlandırıcıların kişiyi daha fazla acıktırabileceği anlamına gelmekte. 75 yetişkin üzerinde sukraloz ve şekerin beyin üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, sukraloz tüketildiğinde beynin iştah ve istekleri kontrol eden bölgesi olan hipotalamusa kan akışının arttığı gözlemlendi. Buna karşın, şeker tüketildiğinde kan şekeri yükseldi, hipotalamusa giden kan azaldı ve katılımcıların açlık seviyeleri düştü.  Katılımcılar, şeker tükettikten iki saat sonra, tatlandırıcı aldıkları zamana kıyasla önemli ölçüde daha az açlık hissettiklerini bildirdi. Bulgular, kalorisiz tatlandırıcıların uzun vadede kilo vermek veya şeker isteğini azaltmak için aslında faydalı olmayabileceğini gösteriyor. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü, zararsız olduğu düşünülen yapay tatlandırıcıların DNA hasarı, glukoz toleransında bozulma ve bağırsak mikrobiyotasında değişiklik gibi sorunlarla ilişkilendirildiği belirtilerek uyarılar yayınlamıştı.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/tatlandirici-sekerden-beter-42754305

Can

Related Posts

Bakanlık Harekete Geçti! Maaşlar Faiziyle Geri Alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sahte boşanmayla yetim aylığı alan 9 bin kişinin tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık işlem başlatılan binlerce kişi için maaşların faiziyle geri talep edileceğini duyurdu.…

Bilişsel Sağlığı Artırmanın Yolu Rutinleri Bozmaktan Geçiyor

Yapılan yeni bir araştırma, her gün farklı bir aktivitede bulunmanın bilişsel sağlığı güçlendirebileceğini ortaya koydu. Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, günlük yaşama dahil edilen değişikliklerin ruh hali, hafıza ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir