Menenjit Tehlikesinden Çocukları Korumanın Yolları

Menenjit, Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Çocuklar için ciddi bir sağlık tehdidi taşır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Karadeniz, menenjitle ilgili bilinmesi gerekenleri ve aşılamanın önemini anlattı.

Menenjit hayati tehlike taşır

Meningokok menenjit, Neisseria meningitidis bakterisinin neden olduğu ve hızlı ilerleyen, ölümcül olabilen bir beyin zarı iltihabıdır. Bakteri kana karışarak ağır sepsis (meningokoksemi) tablosuna neden olabilir. Bu enfeksiyon, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha sık görülür. Erken teşhis edilmediğinde yüksek ölüm oranlarına ve kalıcı hasarlara yol açabilir.

Menenjit’in belirtileri

Ani başlayan yüksek ateş

Şiddetli ve sürekli baş ağrısı

Ense sertliği

Işığa karşı hassasiyet

Mide bulantısı, kusma

Ciltte mor nokta ve lekeler (peteşi, purpura, ekimoz)

Ayriyeten huzursuzluk, bilinç bulanıklığı ve havale gibi belirtiler de görülebilir. Bebeklerde ise beslenme güçlüğü, bombeleşmiş bıngıldak ve sürekli ağlama gibi farklı belirtiler gösterir.

Nasıl bulaşır?

Meningokok bakterisi, hasta veya taşıyıcının öksürük, hapşırık yoluyla yaydığı damlacıklarla bulaşır. Yakın temas, öpüşme, aynı ortamda uzun süre bulunmak gibi durumlar bulaşma riskini artırır. Taşıyıcı kişilerde hastalık belirtisi görülmeyebilir, bu nedenle enfeksiyon fark edilmeden yayılabilir.

Hangi çocuklar risk altındadır?

  • 1 yaş altı bebekler
  • 16-23 yaş arası ergenler ve genç yetişkinler
  • Bağışıklık sistemi zayıf bireyler
  • Dalağı olmayan veya işlevini yitirmiş kişiler
  • Meningokok hastalığının yaygın olduğu coğrafi bölgelerde yaşayanlar

Aşının faydaları

Uz. Dr. Pınar Karadeniz, menenjite karşı en etkili korumanın aşı olduğunu belirtiyor. İki temel meningokok aşısı vardır:

  1. MenACWY: A, C, W, Y serogruplarına karşı korur.
  2. MenB: B serogrubuna karşı koruma sağlar.

Aşılar, risk grubundaki çocuklar için çok önemli. Zaman içinde bağışıklık azaldığı için rapel doz gerekebilir.

Alınabilecek tedbirler

  • Kalabalık ortamlarda hijyen kurallarına dikkat
  • Hasta bireylerle temastan kaçınmak
  • Gerekli durumlarda antibiyotik profilaksisi

Dr. Karadeniz, aşı sonrası ciddi bir reaksiyon gelişirse mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirterek, “Aşının koruyuculuğu, olası yan etkilerinden çok daha fazladır” şeklinde uyarıda bulundu.

Related Posts

Yeni nesil kanser aşıları için çalışmalar devam ediyor

mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi…

Ebeveynler Sahte Bebek Mamalarına karşı Dikkatli olmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, sahte bebek mamalarının aileleri ciddi endişelere yol açtığını belirterek, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir