Bağışıklık Sistemimizin Ruh Sağlığımıza Etkisi

Yapılan yeni araştırma bağışıklık sistemi ile ruh hali arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Aynı zamanda insan sağlığına ilişkin ipuçları veriyor.

Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, bağışıklık sistemi ile beyin arasındaki doğrudan ilişkiye dair çarpıcı bulgular buldu. iki ayrı çalışmada, bağışıklık tepkisi sırasında salınan ‘sitokin’ adı verilen moleküllerin, ruh hali, kaygı seviyeleri ve sosyal davranışlar üzerinde önemli bir etki gösterebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmalar, sitokinlerin beyindeki hangi reseptörlere bağlandığını göstererek, bu etkileşimin davranışsal sonuçlarını net olarak ortaya koydu.

Ruhsal bozukluklara yeni tedavi

Harvard Tıp Fakültesi’nden immünoloji uzmanı Jun Huh, açıklamasında,

“Sitokin reseptörlerinin beyindeki işleyişini anlamaya başladıkça, sinir ve bağışıklık sistemlerinin karmaşık etkileşimini daha iyi çözebiliyoruz. Bu bulgular, otizm ve anksiyete gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde devrim yaratabilecek yeni tedavi yaklaşımlarını gündeme getirebilir” dedi.

Araştırmacılar, bulguların gelecekte beyin kimyasını değiştirmeden, bağışıklık sistemi üzerinden ruh hali düzenlemesi yapacak ilaçların geliştirilmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Geleneksel tedavi yöntemlerine göre, bu yeni yaklaşımın kan-beyin bariyerini aşmadan etki yaratabileceği belirtildi.

Kaynak:https://www.ensonhaber.com/saglik/bagisiklik-sistemi-ruh-halini-de-etkiliyor

Related Posts

Yeni nesil kanser aşıları için çalışmalar devam ediyor

mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi…

Ebeveynler Sahte Bebek Mamalarına karşı Dikkatli olmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, sahte bebek mamalarının aileleri ciddi endişelere yol açtığını belirterek, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir