
mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde sunulan gelişmelere göre, bu yöntemle özellikle melanom, pankreas ve prostat kanserlerine karşı geliştirilen aşılar faz 2 ve faz 3 klinik çalışmalarda olumlu sonuçlar verdi.
“Tümör hücrelerini hedef alan aşılar ön plana çıkıyor”
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Nahit Şendur, “Aşı dendiğinde ilk olarak akla enfeksiyon hastalıkları geliyor olabilir, ancak artık kanser aşıları da ön plana çıkıyor. Son bir yılda özellikle mRNA teknolojisinin kanser tedavisinde kullanılmasıyla birlikte, tümör hücrelerini tanıyıp hedef alan yeni nesil aşılar onkoloji dünyasında heyecan oluşturan gelişmelere sebep oldu” dedi.
Klinik çalışmalar binlerce hasta üzerinde yürütülüyor
Prof. Dr. Şendur, deri, pankreas ve prostat kanseri için geliştirilen aşıların binlerce hasta üzerinde denendiğini belirtti. Şendur, “2024 ve 2025 başında yayımlanan klinik çalışmalar, özellikle melanom, pankreas, akciğer ve prostat kanseri gibi bazı zorlu tümör türlerinde mRNA aşılarının etkili olduğunu gösterdi” açıklamasını yaptı. Bu aşıların, bağışıklık sistemini eğiterek kanser hücrelerini tanıma yeteneği kazandırdığını söyledi.
“Bağışıklık sistemini eğitiyor, genetik yapıyı hedef alıyor”
Şendur, BioNTech ve Moderna gibi firmaların geliştirdiği mRNA-4157 adlı kişiselleştirilmiş kanser aşısının melanom hastalarında nüks riskini yüzde 44 oranında azalttığının klinik olarak gösterildiğini de aktardı. HPV kaynaklı rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen terapötik aşıların da aktif hastalık üzerinde başarılı sonuçlar verdiği ifade edildi.
“Kemoterapiye gerek kalmadan hastalık kontrol altına alınabiliyor”
Prof. Dr. Şendur, “Bu aşılar, bağışıklık sistemini aktive ederek tedaviye destek oluyor. Bazı hastalarda kemoterapiye gerek kalmadan hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu yeni nesil aşılar, daha az yan etki ile daha konforlu bir tedavi süreci sunuyor. Amaç sadece tümörü küçültmek değil, hastalığa karşı uzun vadeli bağışıklık sağlamak” dedi.
“Bağışıklık sistemi yeniden programlanıyor”
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş ise son yıllarda klasik kemoterapi ve radyoterapi dışında yeni nesil tedavilerin öne çıktığını söyledi. Karadurmuş, “Artık sadece tümöre saldırmakla kalmayan, vücudun kendi savunma sistemini yeniden programlayan modeller geliştiriliyor” dedi.
“İmmünoterapi pek çok kanser türünde başarı sağlıyor”
Karadurmuş, son yıllarda geliştirilen “kontrol noktası inhibitörleri”nin (checkpoint inhibitors), akciğer kanseri, melanom, böbrek kanseri ve bazı baş-boyun tümörlerinde başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Çok merkezli klinik çalışmaların immünoterapinin başka kanser türlerine de uygulanabileceğini gösterdiğini ifade etti. “Genetik analizler sayesinde her hasta için en uygun tedavi seçeneğini belirlemek artık daha kolay hale geliyor” dedi.
Kaynak(kardeş site):https://ansashaber.wordpress.com/2025/04/29/yeni-nesil-kanser-asilari-icin-calismalar-devam-ediyor/