Cilt Kanserindeki Ölümcül Hastalık: Melanom

DoktorTakvimi Dermatoloji Uzmanlarından Prof. Dr. Sedat Akdeniz, 1-31 Mayıs Cilt Kanseri ve Melanom Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalar yaptı.

ilt Kanseri ve Melanom farkındalık ayı kapsamında DoktorTakvimi Dermatoloji Uzmanlarından Prof. Dr. Sedat Akdeniz, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi. Akdeniz, cilt kanserinin deri hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan kötü huylu tümörler olduğunu ve en ölümcül türün hızla yayılan melanom olduğunu belirtti.

Cilt kanserlerinin, deri hücrelerinde anormal ve kontrolsüz çoğalma sonucu meydana gelen kötü huylu tümörlerin genel adı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akdeniz, melanomun ise bu tümörler arasında en agresif ve ölümcül seyreden tür olduğunu belirtti. Akdeniz, “En yaygın cilt kanseri türleri sırasıyla bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur. Bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kansere göre daha yavaş ilerler ve yayılımı daha azdır. Ancak melanom, diğer iki türün aksine hızla büyüyebilir, vücuda yayılabilir ve hayatı tehdit edebilir” dedi.

Türkiye’de her 100 bin kişin bir ya da ikisinde görülüyor

 Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sedat Akdeniz, 2020′ den itibaren dünya genelinde yaklaşık 325 bin yeni melanom vakasının bildirildiğini söyleyip sözlerine şunları ekledi “Bu rakam tüm kanserlerin yüzde 1,7’sini oluşturuyor. İsveç, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde melanom sıklığında belirgin bir artış gözlemleniyor. Örneğin, ABD’de melanom insidansı 1975’te her 100 binde 7,9 iken, 2018’de 25,3’e yükselmiştir. Türkiye’de ise melanom görülme sıklığı Avrupa ülkelerine kıyasla göre daha düşüktür. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre Türkiye’de melanom görülme sıklığı 100 bin kişide 1,5 olarak kaydedilmiştir. Ege Üniversitesi Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin verilerine göre ise son 10 yılda sadece Ege Bölgesi’nde bin 283 melanom vakası tespit edilmiştir.”

Cilt kanseri ve melanomun semptomlar

Prof. Dr. Sedat Akdeniz, cilt kanseri ve melanomun belirtilerini şöyle açıkladı: “Mevcut benlerde renk, şekil ya da boyut değişikliği; yeni ben oluşumu, deride kaşıntı; kanama ya da geçmeyen yara; deride oluşan kabarıklıklar veya şişlikler. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde dermatoloji uzmanına başvurmak gereklidir. Tanı ve tedavi sürecine dermatologların yanı sıra cerrahlar, patologlar ve onkologlar da dahil olabilir. İleri evre vakalarda immünoterapistler ve radyologlar da tedavi planlamasında rol oynar.”

Güneş ışınlarından korunmalıyız

Yaz aylarında güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Sedat Akdeniz, “Yaz mevsiminde güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınları daha yoğun etki gösterir. Özellikle açık tenli kişilerde uzun süreli güneş maruziyeti, güneş yanıklarına ve DNA hasarına neden olarak cilt kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle güneşten korunmak oldukça önemlidir. Özellikle 11:00 ile 16:00 saatleri arasında doğrudan güneşe çıkmamak, geniş kenarlı şapkalar kullanmak ve güneş koruyucu ürünleri düzenli şekilde uygulamak koruyucu önlemler arasında yer almalıdır” ifadelerini kullandı.

Kapalı havalarda güneş koruyucu kullanılmalı

Toplumda güneş koruyucu kullanma hakkında yanlış bilgiler olduğunu belirten Prof. Dr. Sedat Akdeniz, şunları dile getiriyor: “Güneş koruyucular yalnızca denize girerken değil, dışarı çıkarken de kullanılmalıdır. Bulutlu havalarda da UV ışınları etkili olduğundan koruyucu sürülmelidir. Koruyucular sadece bir kez değil, her 2-3 saatte bir yenilenmelidir.”

Cilt kanseri ve melanom tanısı konan hastaya sunulan tedavi seçeneklerini de anlatan Prof. Dr. Sedat Akdeniz, “Tanı konulan hastalarda tedavi, tümörün tipi ve evresine göre planlanır. Tedavi seçenekleri cerrahi (tümörün çıkarılması), immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi ve kemoterapidir. Melanomda erken tanı genellikle cerrahi ile tam iyileşme şansı sunar” ifadelerini kullandı.

Cilt kanserine ve melanoma karşı alınabilecek önlemler

Prof. Dr. Sedat Akdeniz, cilt kanseri ve melanomdan korunmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor: “Gün ortasında güneşe çıkmaktan kaçınılmalı. Geniş kenarlı şapkalar, UV korumalı giysiler ve yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalı. Solaryumdan uzak durulmalı. Vücutta bulunan benler düzenli olarak takip edilmelidir. Erken tanı ve düzenli dermatolojik kontroller, hem cilt sağlığını korumak hem de olası kanserlerin erken evrede tedavi edilebilmesini sağlamak açısından kritik önem taşır.”

Kaynak:https://www.karar.com/saglik-haberleri/cilt-kanserinde-melanom-tehlikesi-1955778

Related Posts

Sakız çiğnemek gerçekten faydalı mı? İşte dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar

Yemeklerden sonra veya ağzımızı ferahlatmak için sık sık sakız çiğniyoruz fakat sakız ağız sağlığımız için gerçekten faydalı mı? Diş hekimleri sakız çiğnemenin artıları ve eksileri üzerine konuştu. İşte sakız ile…

İlkbahar ve Yaz Aylarının Gelmesiyle Göz Alerjisi Vakaları Artış Gösteriyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, göz alerjisinin bahar ve yaz aylarında arttığını belirterek “Özellikle polenlerin havaya karıştığı ilkbahar ve yaz aylarında göz alerjisi vakalarında belirgin bir artış gözlenir. Rüzgarlı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir