Popülerleşen Protein Tozlarındaki Gizli Tehlikeler

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Gençler arasında yaygınlaşan protein tozu kullanımı, ciddi sağlık riskleri barındırıyor. Bilinçsiz ve aşırı kullanımı karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, kalp problemlerinden ölüme kadar birçok olumsuz sonuca yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda gençler arasında protein tozu kullanımı hızla yayılmaya devam ederken, popülerleşen bu alışkanlık beraberinde birçok sağlık sorununu’da getiriyor. Kas yapımı ve vücut geliştirme amacıyla tercih edilen protein tozları, dışardan ne kadar masum gözükse’de içerdiği bazı maddeler ve yanlış kullanım durumları ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, protein tozlarının sağlıksız kullanımının ve zararlı maddelerin, karaciğer yetmezliği, böbrek sorunları ve kalp hastalıkları gibi ciddi problemlere neden olabileceğini vurguladı. Özellikle gençlerin, bu takviyeleri bilinçsizce ve aşırı miktarda kullanmasının, vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Protein tozu kullanımı artışta

Protein tozlarının göründüğü gibi masum olmadığını söyleyen Prof. Dr. Göral, “Gençler arasında hem ülkemizde hem de yurt dışında, özellikle Avrupa ve Amerika’da protein tozu kullanımının giderek arttığını görmekteyiz. Gençler genellikle kas kütlesini artırmak ve vücutlarını şekillendirmek amacıyla protein tozlarına yöneliyorlar. Ancak protein tozları, görsel olarak daha fit bir görünüm sağla da aslında masum değiller. Protein tozları, süt, yumurta, soya ve peynir altı suyu dediğimiz whey proteinlerinden oluşmakta. Fakat bunlara ek olarak, toksik maddeler ve bazı anabolik steroidler de katılabiliyor. Bu maddeler, vücutta kas kitlesini artırırken karaciğer fonksiyonunu bozar, karaciğer yetmezliği, siroz ve hatta karaciğer nakline kadar gidebilen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Karaciğer ve böbreğe zarar veriyor

Bu tarz takviyelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Göral, “Her gençte aynı etkiler görülmese de özellikle alkolle birlikte kullanılan protein tozlarının riski arttırdığını biliyoruz. Ayrıca, altında karaciğer hastalığı veya karaciğer yağlanması gibi sorunlar olan kişiler için protein tozları son derece tehlikeli olabilir. Bu tür ürünler sadece karaciğer üzerinde değil, böbrek fonksiyonlarını da bozabilir. Bunun yanı sıra, kalpte de kas kütlesini artırarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Hatta bazı gençlerde, bu tür takviyeler nedeniyle ölümler dahi gerçekleşmiştir” dedi.

Protein tozu yerine doğal gıdalar tüketilmeli

Protein tozlarının aşırı ve sürekli kullanımının büyük tehlikeler yaratabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Göral, şunları söyledi:

“Protein tozları zaman zaman ve uygun dozlarda alınabilir. Ancak bu konuda mutlaka bir hekime danışmak gerekir. AVM’lerdeki satıcılardan alınan ürünler, çoğu zaman sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırabiliyor. Bu tür ürünlerin aşırı kullanımı, karaciğer yetmezliği, kalp rahatsızlıkları ve böbrek sorunlarına yol açabilir. Gençler için önerim, doğal gıdalardan beslenmeleri. Organik ürünler vücudumuza zarar vermez çünkü vücudumuz organik ürünlere göre dizayn edilmiştir. Günde 3-4 yumurta, yoğurt, peynir, balık ve et tüketmeleri vücut için çok daha sağlıklı olacaktır.”

Prof. Dr. Göral, gençlere sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili önemli uyarılarda bulundu: “Her zaman doğallıktan şaşmamak lazım. Protein tozları vücudumuzda toksik etkilere yol açabilir ve dengesini bozabilir. Gençler, organik besinlerle vücutlarını güçlendirebilir ve uzun vadede sağlıklarını koruyabilirler.”

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/uzmani-uyardi-yayginlasan-protein-tozu-kullanimi-ciddi-saglik-riskleri-barindiriyor,1236657#

Related Posts

Mevsim sıcaklarında bol su tüketimi çok önemli!

Dermatoloji Uzm. Dr. Makbule Dündar ve diyetisyen Asya Naz Al yaz aylarında beslenme şekli, saç bakımı, su tüketimi, cilt sağlığı ve güneşten korunma yöntemleri gibi konularda uyarıda bulundu. Yaz aylarında su tüketiminin hayati…

Enfeksiyona Ve Mikroba Karşı Savaşan 4 Besin

Bilim insanları, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücuttaki zararlı mikropları etkisiz hale getiren güçlü dört doğal besin buldu. Araştırmalara göre, bu besinlerin düzenli tüketimi enfeksiyonlara karşı koruma sağlayarak, sağlıklı bir yaşamın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir