
Bir süredir hastanede tedavi gören Müzisyen Yavuz Top, Halk müziğinin öncü isimlerinden, usta bağlama sanatçısı Yavuz Top hayata gözlerini yumdu.
Yavuz Top denilince akıllara 70’li ve 80’li yıllarda bağlama çalmaya heveslenen gençlerin idolü olmayı başarmış TRT sanatçısı gelirdi. O zamanlarda tam gün yayınların henüz olmadığı, siyah-beyaz televizyonlarımızın açılış saati öncesinde Arif Sağ ile birlikte çaldığı enstrümantal halk ezgileri, birçok kişinin hafızasında taze kalmıştır.
17 yaşında TRT’ye giren Yavuz Top, kurumun repertuvarına bugün hâlâ dillerde olan birçok eseri de kazandırmıştır.
Halk Müziğine birçok katkısı bulundu
1980’li yıllarda Yavuz Top, halk müziğinde reformist çalışmalarıyla dikkat çekti. Çoksesli halk müziği orkestrası ile halk müziğinde yaylı sazların atası olan ıklığı geliştirerek halk müziğinin ihtiyacı olan viyolenseli ve halk müziği kontrbasını yaptığında o günün otorite sayılan isimleri “İcat çıkarma Yavuz” diye tepki gösterdiler. Ama Yavuz Top’un ortaya koyduğu “icatların”, yıllar içinde halk müziğinde gerçekten bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı ve bu yenilikler sadece piyasada değil, TRT orkestralarında da yerini buldu. İyi ki de bu “icatları” ortaya koydu Yavuz Top.
TRT’nin ardından İTÜ Türk Müziği Konservatuvarı’nda dört yıl hocalık yapan Yavuz Top, daha sonra kendi dershanesini açtı ve konservatuvara girmeyen, giremeyen pek çok öğrenciye birikimlerini aktardı. İstanbul’da açtığı bu dershane, kendi alanında bir ilkti. Daha önceleri kendisinin yaptığı gibi bağlama öğrenmek isteyenlere usta çırak ilişkisiyle öğretiyordu. Bugün halk müziğinde hâlâ pek çok tanınmış isim, Yavuz Top’un dershanesinde eğitim aldı.
Harbiye As Sineması
Yavuz Top 1980’li yılların sonunda Harbiye As Sineması’nda verdiği ilk konserle sanatında çığır aştı. İlk konserinde dinlediğimiz “Korkmirem”, “İpek Mendil Dane Dane”, “Kime de Kin Ettin”, “Senden midir Benden midir”, “Hasretin Beni Hasta Eyledi” ve “Kâtipler Oturmuş Derdimi Yazar” gibi eserler, yıllar boyunca birçok sanatçı seslendirdi.
Besteleri ve deyişleri
O zamanlarda Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu ile birlikte yaptıkları “Muhabbet” albümlerinde Yavuz Top’un okuduğu deyişler hepimizin ilk kez duyduğu ve çoğunlukla kendi ezgilerinden oluşuyordu. Yavuz Top, bu yönüyle türkü formunda bestecilikte de ne kadar usta olduğunu bizlere kanıtladı. Sonraki yıllarda ürettiği eserlerden, her birimizin repertuarında en az üç beş tane yerini aldı. “Ne Hacıyız Ne Hocayız”, “Bugün Seyre Çıkmış Hublar Sultanı”, “Ervah-ı Ezelde”, “Yâr Demedin”, “Cihan Var Olmadan”, “Kalenderim Kalenderim” ve “Derdim Çoktur Kime Yanam Derdimi” ilk aklımıza gelenler.
Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/halk-muzigi-ustasini-yitirdi-2334800