İzmir’de Türk Mutfağı Haftası Coşkusu

İzmir’de, Türk Mutfağı Haftası kapsamında şehrin özgün lezzetleri tanıtılacak, mutfak atölyeleri ile söyleşiler gerçekleştirilecek.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleştirilen açılış programında, şehre özgü coğrafi işaretli ürünlerin bulunduğu stantlar kuruldu.

İzmir Valisi Süleyman Elban, açılışta, Türkiye’nin konumu itibarıyla her türlü endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını, pek çok farklı ürün sunduğunu ve komşu coğrafyalardan da etkilenerek önemli bir mutfak kültürü geliştirdiğini dile getirdi.

İzmir’in önemli bir gastronomi şehri olduğunu söyleyen Elban, “İzmir’de iklim ve coğrafya avantajı, Anadolu ve yakın coğrafyamızın yemek kültürünün özeti var. ‘Ot’ diye tabir edilen her türlü bitkinin, sebzenin, meyvenin olduğu bir şehir. Dolayısıyla bu bizim mutfağımızı zengin kılıyor.” dedi.

Üniversitelerdeki gastronomi bölümlerinin yanı sıra turizm meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezindeki çalışmaları desteklediklerini belirten Elban, bu alanda istihdamın da yüksek olduğunu vurguladı.

Elban, son dönemde gastronomi turizminin yaygınlaştığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu şehre gelen insanlar deniz ürünlerinden ot yemeklerine, et yemeklerinden ve sokak lezzetlerinden kahvaltıya kadar çok geniş bir yelpazede inanılmaz bir mutfakla tanışıyor ve çok azını tadarak buradan ayrılıyorlar. Dolayısıyla buranın gizemi, zenginliği hiç bitmiyor. Her geldiklerinde yeni bir lezzetle tanışabiliyorlar. Kültürümüzün farkında olmamız ve tüm kuşaklara bunu aktarmamız gerekiyor. Bütün bunları aktarırken ticarete, ekonomiye de dönüştürmemiz gerekiyor. Türk Mutfağı Haftası’nı iyi değerlendirip bu sektörün olabildiğince canlanması, daha da güçlenmesi, varsa eksiğinin giderilmesi için yapılması gereken şeyleri değerlendirerek her türlü tedbiri almamız gerektiğini düşünüyorum.”

“Ege Bölgesi’nin toprak zenginliğini gerçek değere kavuşturmalıyız”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de kökleri Orta Asya’ya dayanan Türk mutfağının, özgünlüğü, kültürel zenginliği ve sahip olduğu ürün çeşitliliği ile dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Ege’nin yeme içme alanındaki kültürünün ve zenginliğinin ekonomik açıdan da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kestelli, şu sözleri ekledi:
“Gastronominin aslında yerel kalkınma kavramı olduğunun dünyada pek çok örneği var. Japonya’nın bir yıllık maaştan bile pahalıya satılabilen Japon kavunları, ülkelerinde yerel kalkınma kavramı görevini sürdürüyor. Biz de Ege Bölgesi’nin toprak zenginliğini gerçek değerine ulaştırmak zorundayız. Yerel üreticimizin, emeğinin değerini alması için tüm dünyanın bu güzellikleri tekrar keşfetmesini sağlamalıyız. Bu bilinçle yerel ürünlerimize sahip çıkarak Türk mutfağının uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapmaya devam etmeliyiz.”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer ise Türk mutfağının gastronomi ve turizm alanlarında öne çıktığını belirtti.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında İzmir gevreği, boyoz, lokma, şambali, tulum, zeytinyağı ve Urla sakız enginarı gibi kente özgü lezzetler tanıtılacak.

Ayrıca mutfak atölyeleri, yemek tanıtımları, söyleşiler ve seminerler gibi bir çok etkinlik de programda yer alacak.

Haber tekniği: ters piramit

Kaynak: https://www.egedesonsoz.com/izmirin-geleneksel-lezzetleri-ziyaretcilerle-bulusuyor

Related Posts

Bornova’da Müzeciliğin Geleceği Masaya Yatırıldı

Bornova Belediyesi ile Uluslararası Müzecilik Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Müzecilikte Yeni Paradigmalar” başlıklı çalıştay, Müzecilik Haftası kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştay, müzecilikteki dönüşümleri ele almak, çağdaş uygulamaları tartışmak ve farklı bakış…

1.İzmir Bisiklet Festivali Başlıyor: “İki teker bize yeter”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü etkinlikleri kapsamında 1. İzmir Bisiklet Festivali gerçekleştirilecek. Bisikletseverler 30 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında İnciraltı Spor Tesisleri’nde kurulacak kamp alanına çadırlarını…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir