
6 dakikada yüzde 80 şarj olan sodyum-iyon batarya tanıtıldı. Bu yeni teknoloji, pil sektöründe büyük değişim yaratabilir.
Hindistan’ın Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bilimsel araştırma merkezi JNCASR bünyesinde çalışan bir ekip; yalnızca 6 dakikada yüzde 80 şarj olabilen, 3.000’den fazla döngü ömrüne sahip yeni nesil bir sodyum-iyon batarya geliştirdi.
6 Dakikada %80 Şarj Olabilen Batarya Geliştirildi
Lityum-iyon bataryaların yaygın kullanımı; yüksek maliyet, yangın riski, nadir hammaddelere bağımlılık ve çevresel sürdürülebilirlik açısından tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sodyum gibi daha yaygın ve ekonomik bir elementin batarya teknolojisinde kullanılabilir hale gelmesi ise, enerji sektöründe önemli bir dönüm noktası oldu.

Hintli araştırmacılar, sodyum-iyon bataryalarda şimdiye dek kaydedilen en yüksek performans değerlerinden birine ulaşmak için özel bir anot malzemesi tasarladı. Anot, nanoyapılı yapısı, karbon kaplaması ve alüminyum takviyesi ile geliştirildi.
Bu yapı iyonların batarya içinde daha hızlı ve verimli hareket etmesini sağlarken, aynı zamanda yapının dayanıklılığını ve elektrik iletkenliğini artırıyor. Yapılan çalışmalarda; batarya sadece hızla şarj olma yeteneğiyle değil, uzun ömürlü kullanım ve yüksek sıcaklıklarda dahi performans kaybı yaşamamasıyla da öne çıktı.
Bu bataryanın potansiyel kullanım alanları da oldukça geniş. Yeni teknoloji, elektrikli araçlardan güneş ve rüzgar enerjisi tesislerine; insansız hava araçlarından elektriğin kısıtlı olduğu kırsal bölgelere kadar birçok alanda kullanılabilir.
Haber Tekniği: Ters Piramit
Kaynak:https://shiftdelete.net/6-dakikada-yuzde-80-sarj-olan-batarya-gelistirildi