
Artan sıcaklıklarda gıda zehirlenmesi, kalp krizi, lejyoner hastalığı gibi risklerle karşı karşıya kaldığımıza dikkat çeken Prof. Dr. Osman Erk, yaz aylarında artan sıcaklıklarla ilgili uyarılarda bulundu.
Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre; İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte birtakım hayati riskler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erk, birtakım tavsiyelerde bulundu.
Prof. Dr. Erk tavsiyelerini şöyle sıraladı:
- Havuzu tercih etmeyin: Havuz suyunda bulunan bakteriler yoluyla; tifo, hepatit, basilli ve amipli dizanteri, paratifo, göz, kulak ve burun enfeksiyonları ve genital mantar enfeksiyonu bulaşabilir. Deniz suyu, tuzlu olması sebebiyle daha güvenli.
- Migrene karşı önlem alın: aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketimi ve güneş ışığına fazla maruz kalınmaması migren ataklarını önleyebilir.
- Kalbinize iyi bakın: Sıcaklar, kalp atışının hızlanmasına ve kan damarlarının genişlemesine yol açıyor; bu sebeple sıcaklara olabildiğince az maruz kalınmalı ve bol su tüketilmeli.
- Yiyip içtiklerinize dikkat edin: Açıkta satılan besinlerden ve açık su kaynaklarından uzak durulmalıdır. sıcak havalarda besinler daha hızlı bozulabileceğinden, besin zehirlenmeleri sıkça görülebilir.
- Susuzluk testi yapın: Susamadan su içmek, bol sıvı tüketmek ve idrar rengini kontrol etmek gerekir.
- Güneşle mesafeli olun: Güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu saatlerde (11.00-16.00 arası) güneşten kaçınılmalı ancak günde 15-20 dakika güneşlenerek D vitamini almak çok önemlidir.
- Klimalardan uzak durun: Klimalardan gelen su damlacıklarının solunmasıyla bulaşan bir akciğer enfeksiyonu olan lejyoner hastalığına karşı dikkatli olunmalı. Pencere açma, duş alma gibi doğal serinleme yolları tercih edilmelidir.
Kaynak:https://t24.com.tr/haber/sicaklar-hayati-risk-tasiyor-uzmanindan-yaz-mevsimi-uyarilari,1241385
Kardeş Site:https://ansashaber.wordpress.com/2025/05/26/sicaklarin-artmasiyla-gelen-saglik-riskleri/