Ramazan’da Mide Sağlınızı Korumanın İpuçları

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, mide sağlığı için önemli noktalara değindi.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.

Doç. Dr. Özgür Harmancı, yaptığı açıklamada, oruç sırasında mide asidinin uzun süre boş mideye temas etmesi ve ardından ağır bir iftarla mideye yüklenilmesi reflü şikayetlerini artırabildiğini, özellikle sahurda ve iftarda asitli, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “İftarda bir anda büyük porsiyonlar tüketmek, mide asidini arttırarak reflüye zemin hazırlar” dedi .

Doç. Dr. Harmancı’nın Ramazan’da mide ve bağırsak sağlığını korumak için verdiği öneriler oldukça önemli. Özellikle iftar sonrası çay ve kahve tüketiminin aşırıya kaçılması, vücuttaki su dengesini bozabiliyor. Su tüketimi, gün boyu susuz kalan vücut için kritik. İftar ve sahur arasında 8-10 bardak su içmek, susuzluğu önlemek için faydalı olacaktır.

Ayrıca, iftarı hafif çorba ve hurma gibi sindirimi kolay gıdalarla açmak, mideyi yormamak açısından iyi bir yöntem. Ana yemeğe geçmeden önce 10 dakika beklemek ve yavaş çiğnemek de sindirimi kolaylaştırır. Yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmak, mide sağlığını korumak için önemlidir. Sahuru atlamamak ve protein ile lif açısından zengin gıdalar tercih etmek, gün boyunca enerjik kalmanıza yardımcı olur. Bu önerilere dikkat etmek, Ramazan boyunca sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirmeye katkı sağlar.

“İftar sonrası hafif yürüyüşler yaparak sindirimi destekleyin. Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.”

Kaynak: Hürriyet

  • Related Posts

    Yeni nesil kanser aşıları için çalışmalar devam ediyor

    mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşıları, her hastanın tümörüne özgü genetik yapıyı hedef alarak bağışıklık sistemini geliştiriyor ve vücudun kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 12. Türk Tıbbi…

    Ebeveynler Sahte Bebek Mamalarına karşı Dikkatli olmalı

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, sahte bebek mamalarının aileleri ciddi endişelere yol açtığını belirterek, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir