Atilla Dorsay Türkan Şoray’ı kaleme aldı: Bir Kraliçeyle Dostluk ve Ayrılık Hikâyem

Türkiye medyası ve sinemasının en kıdemli yazarlarından Atilla Dorsay‘ın, “Türk Sinemasının Sultan”ı olarak bilinen Türkan Şoray için kaleme aldığı “Bir Kraliçeyle Dostluk ve Ayrılık Hikâyem” adlı kitabı, Profil Kitap etiketi ile raflardaki yerini aldı. Bugüne kadar çok sayıda film yazılarını ve sinema yazarlığı sürecindeki anılarını kitaplaştıran Dorsay, bu kitabında Türkan Şoray ile olan dostluğu ve daha sonra dostuklarının kopuş hikâyesine yer veriyor. Dorsay, kitabın arka kapağında yer alan yazısında Şoray için, “O, kendisine toplum tarafından verilmiş o eşsiz unvanın bir eldiven gibi uyduğu müstesna bir kadındır; o Türkan Sultan’dır. Onu sevmemek kimin haddine!” ifadelerine yer verdi.

Kitabın sunuşunda, hayatının merkezinde yer alan sinema yazarlığının kendisine çok çeşitlli deneyimler kattığını söyleyen Dorsay, “Elbette bunun bana kazandırdıgı bir başka sey, sinemanın her alanından sayısız dostluklarım oldu. Yönetmenlerden teknik elemanlara ama en çok yıldızlarına…” dedi.

“İkimizi de tanıyanların bu kopma olayının gerisini bilmeye hakları var”

Kitapları arasında Yılmaz Güney ve Türkan Şoray için yazdıklarını kendisi için ayrı br yeri olduğunu ifade eden Dorsay, şöyle yazdı:

“İkisiyle ilişkili tartışmalar, farklı görüşler, özellikle de sevgi gösterileri hâlâ sürüyor. Ülkemiz kültür tarihinin hiç eskimeyecek iki dev ismi onlar. Ama, yakin zamanda isler biraz degisti. Özellikle de Türkan Soray alanında. Onunla dostlugumuz benim açımdan, onun kimi davranışları nedeniyle bir yerinden kopuverdi. Bu kitabı yaziyorum; çünkü Allah’a şükür, ikimiz de hâlâ dimdik ayaktayız ve ikimizi de tanıyanların bu kopma olayının gerisini bilmeye hakları var. İkimizi de sinema denen ortak alanda, farklı biçimler ve değisik nedenlerle ama aynı zevkle izlemiş fanlarımızın da tüm bunları ögrenmesi gerekiyor.

Ancak şunu söylemeliyim: Naçizane görüşüme göre, onun için yazdığım Sümbül Sokağın Tutsak Kadını bizde yazılmış en açık, dolu ve duygusal biyografilerden biridir.İlk beşe mutlaka girecek… Ayrıca onun için, bu kitapta geniş biçimde hatırlattığım çok özel bir albüm-kitap da çıkarmıştım… Ama yıllardır hiçbir yerde yok. Ben dahil! Bu kitaba Sümbül Sokağın Tuksak Kadını kitabından hiçbir yazı almadım. Belki dikkatimden kaçmış olabilecek birkaç satır dışında… Onun Yesilçam’da yıldızlaşmasının basladığı 60’lardan itibaren degilse de (o zamanlar gazete yazarı değildim), özellikle 90’lardan başlayarak hiçbir yerde çıklamış yazıları veya özel notları da bulup bu kitaba almayı denedim. Ve sanırım basardım. İlk başta yer vereceğim uzunca yazı ise tarihini bulamadığım daha genel bir yazı. Ama bir dönem için öylesine kapsayıcı ki başa almak istedim.

İşte bu kitabın asıl misyonları bunlar. Umarım ilginizi çeker.”

Kitabın arka kapağından:

“Türlü-çeşitli çirkinlikler içinde yaşamış ve yaşayan bir toplumda, onun güzelliği sanki bunca yıldır hayatlarımızın en güzel armağanlarından, bize verilmiş en güzel tesellilerden biridir.

O bir film oyuncusu, bir aktris, ünlü bir kadın, sorumlu bir anne, toplumuyla uyum ve kendisiyle barış içinde yaşamış bir kadın değildir yalnızca… O, kendisine toplum tarafından verilmiş o eşsiz unvanın bir eldiven gibi uyduğu müstesna bir kadındır; o Türkan Sultan’dır. Onu sevmemek kimin haddine!

O yazar ise ona hayranlığını hep sürdürecek ve bu hayranlığın nedenlerini, belki bir gün, bir türlü bitiremediği bir kitapta daha iyi anlatmaya çalışacaktır.”

kaynak(kardeş site):https://nfb75.wordpress.com/2025/04/30/atilla-dorsay-turkan-sorayi-kaleme-aldi-bir-kraliceyle-dostluk-ve-ayrilik-hikayem/

  • Related Posts

    Beyond Walls Projesi Tekrardan İstanbul’da

    İstanbul merkezli street art platformu oktowallz, ikinci sergisinde dünyaca ünlü land art sanatçısı Saype’yi konuk ediyor. “Beyond Walls” sergisi 7-12 Mayıs 2025 tarihleri arasında 212 Karaköy’de ziyaret edilebilir. Saype’nin “Beyond Walls” (Duvarların…

    Ayşegül Sönmez’den 1980’ler Türkiye Resmi

    İş Sanat tarafından düzenlenen, “Ayşegül 20. Yüzyılda” etkinlik serisinin son oturumunda bu ay Ayşegül Sönmez 1980’ler Türkiye resmini ele alıyor. Sanat eleştirmeni ve yazar Ayşegül Sönmez, İş Sanat’ın “Ayşegül 20.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir