
Son otuz yılda dünya genelinde böcek popülasyonlarında yüzde 75’e varan kayıp yaşandı. Yeni yapılan bir araştırmada, bu çöküşün ardındaki nedenler yalnızca tarım değil; iklimden şehirleşmeye, savaşlardan doğa felaketlerine kadar çok katmanlı olduğu ortaya konuldu
Kimi zaman ”rahatsız edici” kimi zaman da göz ardı edilen böcekler, ekosistemlerin görünmez kahramanlarındandır. Ancak bilim dünyasını alarma geçiren bir gerçek var: Böcekler hızla yok oluyor. Yeni yayımlanan geniş çaplı analiz, bu büyük kaybın nedenlerine dair çarpıcı bir tablo sunuyor ve bu tablo, insanlığın doğayla olan ilişkisinde derin çatlaklar olduğunu ortaya koyuyor.

YÜZDE 75’LİK KAYIP: SESSİZ BİR KRİZİN HABERCİSİ
2017 yılında yapılan çarpıcı bir araştırma, son 30 yıl içinde böcek popülasyonlarının yüzde 75 oranında azaldığını gösterdi. Bu alarm verici sonuç, böceklerin gezegen üzerindeki yaşamsal rollerine rağmen neden hızla ortadan kaybolduğunu anlamak için daha derinlemesine analizleri gündeme taşıdı.
Yeni çalışma kapsamında Binghamton Üniversitesi’nden bilim insanları, 175 bilimsel derlemeyi inceledi. Bu derlemelerdeki 500’den fazla hipotezi ve 3.000’in üzerinde nedensel bağlantıyı içeren bir bilgi ağı oluşturuldu. Amaç, yalnızca nedenleri sıralamak değil; bu nedenlerin birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu çözümlemekti.
