
Darağaç Kolektifi’nin çabalarıyla İzmir’in Umurbey Mahallesi açık hava sanat alanına dönüştü. 2015 yılında başlayan bu sanat yolculuğu, atölyeler, sergiler ve duvar resimleriyle mahallenin çehresini değiştirdi; bölgeye özgün bir kimlik kazandırdı. Restorasyonu tamamlanan “Kamusal Mutfak” mayıs ayında açılıyor. Konak Modern Sanat Merkezi de İKSV işbirliğiyle sanatçılara açılırken, Darağaç Film Festivali 11-15 haziranda gerçekleştirilecek. 10. yıl kitabının lansmanı ise Eylül sonunda yapılacak.
İzmir’in Konak ilçesine bağlı Umurbey Mahallesi, geçmişte sanayi ve fabrikaların yoğun olduğu, günümüzde ise sanatın ve yaratıcılığın kalbi haline gelen bir yerleşim yeri olarak dönüşüm sürecini devam ettiriyor. Bu dönüşümün merkezinde ise 2015 yılında bir araya gelen Darağaç Kolektifi yer alıyor. Darağaç Kolektifi kâr amacı gütmeyen bir anlayışla çalışmalarını sürdüren kolektif, sanatçıların üretimlerini sergileyebileceği alanların eksikliğine çözüm üretmeyi amaçlayarak halkla buluşturuyor. Ayrıca, bölgenin tarihine ve yerel araştırmalara odaklanan konuşma serileri düzenleyerek kent belleğini canlandırıyor.Resim ve çağdaş sanatla ilgilenen Cenkhan Aksoy, kolektifin Umurbey’deki yolculuğunun tek günlük bir sergi ve oyun gösterisiyle başladığını belirtiyor. Aksoy, “Kolektif, sadece kendi atölyelerini kurmakla kalmadı; atölyesi olmayan ve eserlerini sergileyecek alan bulamayan sanatçılara da davetkar bir alan sundu. Umurbey’de yaklaşık 15-16 sanat atölyesi bulunuyor ve bu atölyelerde üretilen eserler mahalledeki yaşamla iç içe. Kolektifin duvar resimleri ise yalnızca sanatsal bir ifade değil, aynı zamanda mahallenin belleğinde iz bırakmış önemli figürleri onurlandıran bir hafıza çalışması” dedi.
Darağaç Kolektifin “Mutfak” projesi
“Mutfak” Darağaç Kolektifi’nin en dikkat çeken projesi olmuştur. 1512 Sokak No: 7’de yer alan ve 19. yüzyılda bir Rum denizci ailesinin yaşadığı, son iki kuşaktır da “Kantur” ailesine ait olan 85 metrekarelik tarihi bir yapı, 13 haftalık bir renovasyon sürecinden geçerek sanatın üretildiği, paylaşıldığı bir mekâna dönüştü. Bu projede Darağaç Kolektifi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) yürütücülüğünde ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında, geçmişin izlerini modern sanatla buluşturmayı hedefledi. Bu dönüşüm, yalnızca mekâna estetik bir katkı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda sanatla dolu bir buluşma noktası yarattı.
Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/izmirde-sanat-sokaga-tasindi-2334462