Kefirin Alzheimer’a ve Bağırsak Sağlımıza Yararları

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsaklardaki iltihabı azaltarak nöroinflamasyonu hafifletebileceğini ama Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını belirtti.

Diyetisyen Beyza Tağraf, son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmaların kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayıcı etkisine dikkat çekti. Bu etkinin, nöroinflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini belirten Tağraf, kefirin Alzheimer’a karşı korunmada destekleyici bir rol oynayabileceğini, ancak tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Kefir nöroinflamasyonu baskılar

Bağırsakta inflamasyona neden olan bazı maddelerin kefirle baskılanabildiğini belirten Tağraf, “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dan korunmak ya da bu süreci yavaşlatmak adına etkili bir stratejidir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Kefirin olumlu etkilerinden yararlanmak istiyorsak, genel sağlık durumumuzu da optimal seviyeye çıkarmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Alzheimer’a karşı mücadelede bütüncül yaklaşılmalı

Alzheimer hastalığını, çatısında birçok deliği olan bir eve benzeten Tağraf, “Eğer bu çatıyı onarmak istiyorsak, sadece bir değil, tüm delikleri kapatmalıyız. İnflamasyon bu faktörlerden yalnızca biridir. Alzheimer’a neden olan tüm riskleri hedef alan, multidisipliner bir yaklaşım geliştirmek çok önemlidir” dedi.

Yalnızca kefir bir sonuç vermez

Diyetisyen Tağraf, Alzheimer şüphesiyle gelen hastalarda yalnızca tek bir tedavi yöntemine odaklanmadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Medikal tedavi ile birlikte beslenme düzenlemesi yapılmalı, uygun durumlarda beyin uyarımları ve bilişsel rehabilitasyonlar uygulanmalıdır. Alzheimer hastalarını doğru yönlendirmek büyük önem taşıyor. Kefir elbette faydalı bir gıda, ancak etkisini gösterebilmesi için genel sağlık koşullarımızın da desteklenmesi gerekir.”

Sağlıklı yaşamak alzheimer tehlikesini azaltıyor

Alzheimer’dan korunmak için yalnızca bir besin maddesine değil, yaşam biçimine odaklanılması gerektiğini vurgulayan Tağraf, “Daha sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak ve zihinsel faaliyetlere önem vermek, beynin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Alzheimer riski taşıyan bireylerde yalnızca ilaç tedavisiyle değil, sosyal, zihinsel ve fiziksel alanlarda da destekleyici bir yaklaşım benimsenmelidir. Böylece kefir gibi faydalı gıdaların etkisi daha belirgin hale gelecektir” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/kefir-alzheimera-karsi-koruyucu-olabilir-mi-uzmandan-onemli-uyari-2335051

Related Posts

Yazın Gelmesiyle Deniz Suyundaki Bakteri Tehlikesi Artıyor!

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Doç. Dr. Gönül Tuğrul İçemer, iklim değişikliği ile birlikte Akdeniz bölgesinde deniz suyu sıcaklığının yaz aylarında 30 santigrat dereceleri aştığını belirterek, “Bu sıcaklık aralığı, bakterilerin çoğalması için son…

Mevsim sıcaklarında bol su tüketimi çok önemli!

Dermatoloji Uzm. Dr. Makbule Dündar ve diyetisyen Asya Naz Al yaz aylarında beslenme şekli, saç bakımı, su tüketimi, cilt sağlığı ve güneşten korunma yöntemleri gibi konularda uyarıda bulundu. Yaz aylarında su tüketiminin hayati…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir