Tunceli’nin Saklı Cenneti: İn Deliklerinde Turizm Atağı

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde Tağar Çayı Vadisi’nde sarp kalker kayalarına konut amacıyla oyulmuş “Urartu mağaraları” olarak bilinen yıllarca definecilerin hedefi olan kaya odaları, turizme kazandırılmaya başlanıyor. Kaymakam Cüneyt Zor, “İn delikleri, bölgenin önemli tarihi ve turistlik değeri. Daha önceden buraya ulaşım sağlanması çok zor ve tehlikeliydi. Köprü projemizle turistler artık buraya uzaktan bakamayacak, rahatlıkla ulaşıp rahatlıkla görecek ” ifadelerini kullandı.

Çemişgezek ilçesinde saklı cennet olarak anılan Tağar Çayı Vadisi’nin yukarıya doğru uzanan kısımda sarp kayalara konut amaçlı oyulmuş arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan “Derviş hücreleri” ve “İn delikleri” olarak adlandırılan kaya odalar, her mevsim ziyaretçileri kendine hayran bırakan bu yapılar, Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen “İn delikleri”, 4 kat halinde 25 odadan ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşuyor. Su ihtiyacını karşılamak amacıyla kayaların arasından sızan yağmur sularını biriktirmeye yarayan, doğal ya da insan eliyle yapılmış yer altı su depoları 2 bölümden ibaret.

Birinci bölümde dışarıdan merdivenle çıkılırken, ikinci kısmının oldukça dar olduğu, girişinde bekleme alanı ve sonrasında merdivenle uzun bir koridora çıkıldığı biliniyor. İn deliklerinin en üst katında bulunan ve çıkılması çok zor olan oda ise “Bey Odası” olarak adlandırılıyor. Bu odada taştan yapılmış bir köşk ve bir havuz yer alıyor.Büyük bölümü tahrip olan ve duvarlarına yazılar yazılan in delikleri, uzun yıllar boyunca defineciler tarafından hedef alındı.

İn deliklerinin turizme kazandırılması amacıyla Tunceli Valiliği, Çemişgezek Kaymakamlığı, Fırat Kalkınma Ajansı ve Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından proje çalışması başlatıldı. İlgili tüm kurumların onay sürecinin tamamlanması ardından bakımsız ve ulaşımı her geçen gün hayati açıdan daha çok risk taşıyan tarihi mağaralar, ulaşımın daha kolaylaştırılması amacıyla Tağar Çayı üzerine 40 metre uzunluğunda asma köprü, dekoratif aydınlatma, çevre düzenlemesi ve kafeterya inşa edildi.

Artık bölgeyi ziyaret eden turistler, tarihi odalara kolaylıkla ulaşabilecek. Ayrıca Tunceli Müzesi’nin katkılarıyla iç ve dış cephelere yazılan yazılar tarihi dokuya zarar verilmeden temizlenmesi için çalışmalar başlatıldı.

“İlçenin en önemli tarihi turistik değeri”

İn deliklerinin ilçenin en önemli tarihi ve turistik değeri olduğunu, yapılan çalışmalarla bölgenin turizme kazandırıldığını vurgulayan Kaymakam Cüneyt Zor, şunları söyledi:

“İn delikleri, diğer adıyla ‘Derviş Hücreleri’, Urartular’dan kalma bölgemizin en önemli turistik yapılardan biridir. Bu tarihi mağaraların içerisinde bir tane de kral odası bulunmaktadır.

Zamanla içerisinde meydana gelen tahribatlardan dolayı yenileme çalışmalarına ihtiyaç duyuyoruz. Nasip olursa Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Sayın Valimizin önderliğinde, içerisindeki düzenlemeleri de tamamlayacağız.İlçemiz çok kadim bir ilçe. Yerli ve yabancı turistleri ağırlamak amacıyla asma köprü projemizi Fırat Kalkınma Ajansı, kitap kafemizi de DAP Kalkınma Başkanlığımızla beraber tamamladık .Asma köprümüz yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde inşa edildi. Kafeteryamız da kapalı alan olarak 92 metrekaredir. Biz burada farklı bir projede hedefledik aslında. Kafeterya projesiyle beraber ilçemizdeki kadınlarımızı ekonomik olarak rahatlatmak, ekonomik olarak bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla kendi evlerinde ürettikleri ürünleri, burada kaymakamlığımıza ait kafeteryada satışlarını yaparak, bir nevi maddi bir gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Nasip olursa temizleme çalışmaları tamamlandıktan sonra önümüzdeki dönemde, özellikle bahar ve yaz dönemlerinde, Çemişgezek ilçemize ciddi anlamda yerli ve yabancı turistin geleceğini düşünüyoruz. İlçemizin değerlerine sahip çıkıyoruz. Bizlerden desteğini esirgemeyen Tunceli Valimiz Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu’na şükranlarımı arz ediyorum.”

“Herkesin burayı gelip görmesi lazım”

İlçede oturan Nazlıcan Aydın ise şöyle konuştu:

“Odalar birbirleriyle bağlantılı haldedir ve uzun koridorlara sahiptir. Geniş pencereli bir yapısı bulunmaktadır. Bu pencereler gün ışığını almak açısından veya gün ışığının sıcaklığından yararlanmak açısından kullanılmaktadır. Yapıyı çok sayıda kişi ziyaret etmektedir. Herkesin ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz.”

Yapılan çalışmaların tarihi dokuya ulaşmayı kolaylaştırdığını söyleyen Mehmet Cem Özgül de “Ulaşım oldukça zordu. Yapılan asma köprü sayesinde ulaşımımız kolaylaştı. Emeklerinden dolayı başta Kaymakamımız Cüneyt Zor’a ve bütün kurumlara teşekkür ederiz ” dedi.

“Muhteşem bir yer, muhteşem bir doğası var”

Bölgeyi gezen ziyaretçilerden İlayda Yolcu ise şu ifadeleri kullandı:

“Ben buraya Hatay’dan geliyorum. Daha önceden Urartu mağaralarına ulaşım çok zordu. Fakat şimdi burada çok güzel bir destinasyon alanı oluşturulmuş. Köprü ve kitap kafe yapılmış. Tarihi dokuyu gezdikten sonra muhteşem doğanın eşliğinde buraları gezdik, gördük. Muhteşem bir yer. Muhteşem bir doğası var. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum.”

Kaynak: https://t24.com.tr/haber/tunceli-deki-tarihi-in-delikleri-turizme-kazandiriliyor,1233856

Related Posts

AB-Türkiye Delegasyonu’ndan Schengen İle İlgili Önemli Açıklama

Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Delegasyonu, Schengen vizesiyle ilgili haberlere ilişkin, “Bazı üye devletlerin vize kapılarını Türkiye’ye kapatmasıyla ilgili ifade yanlıştır” açıklama yaptı. Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Delegasyonu’ndan, Schengen vizesine başvuran Türk şirket…

Konya’da Tarihi Aziziye Camii, Turistlerin Yoğun İlgisini Çekiyor

Konya’da, pencereleri kapısından daha büyük olan son dönem Osmanlı dönemi eserlerinden Aziziye Camii, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini yoğun şekilde çekiyor. Aziziye Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Pıçak,…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir