
Doğadan gelen mucize sebze, sindirimden karaciğer sağlığına, kalbe faydasından cilt güzelliğine kadar şifa dağıtıyor. Uzmanlar enginarın sofralardan eksik edilmemesi hakkında vurguluyor.
Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan enginar, sadece damak tadına hitap etmekle kalmıyor, sağlık açısından sunduğu faydalarla da öne çıkıyor. Uzmanlar, özellikle karaciğer sağlığını destekleyen etkileri nedeniyle enginarın sofralarda daha sık yer alması gerektiğine dikkat çekiyor.
Antioksidan bakımından zengin enginarın içindeki “sinarin” adlı madde, karaciğerin temizlenmesine
yardımcı olurken, yağ metabolizmasını da düzenliyor. Bu da enginarı, karaciğer hastalıklarının önlenmesinde doğal bir destekçi yapıyor
Kalp sağlığını koruyor
Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde fazlasıyla yerini alıyor. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, düzenli enginar tüketiminin kötü kolesterol (LDL) seviyesini azaltabileceğini ve kalp sağlığını güçlendirebileceğini ortaya koyuyor.

Sindirim sistemini destekliyor
Lif bakımından oldukça zengin olan enginar, sindirim sistemini destekleyerek bağırsak sağlığının korunmasına katkı sağlıyor. Kabızlık sorununa karşı doğal bir çözüm sunan bu besin, aynı zamanda probiyotik etkisiyle bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı oluyor.
Kansere karşı koruyor
Enginarın içerdiği avonoidler ve polifenoller, serbest radikallerle mücadele ederek vücutta kanser oluşumuna karşı koruyucu bir kalkan oluşturuyor. Özellikle kolon ve karaciğer kanseri riskine karşı önleyici bir rol oynadığı belirtiliyor.
Enginarı nasıl tüketebilirsiniz?
Taze enginarı haşlayarak, zeytinyağlı yemeklerde veya salatalarda kullanarak en fazla faydayı sağlayabilirsiniz. Ancak uzmanlar, enginarın aşırı pişirilmesinin bazı besin değerlerini kaybettirebileceğine dikkat çekiyor.
Haber Tekniği: Ters Piramit