Uzmanından Sağlıklı Bayram İkramlıkları Önerisi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gözde Dumlu Bilgin, Kurban Bayramı’nda sofraların ve ikramların daha sağlıklı hale gelmesi için kuru meyvelere yer verilmesini önerdi. Dr. Bilgin, “Bu bayram sofralarınızı doğal lezzetler olan kuru meyvelerle süsleyerek hem geleneklerinizi yaşatmak hem de sağlıklı bir bayram geçirmek mümkün. Misafirlerinize şeker ve çikolata yerine sunacağınız kuru meyveler hem nostaljik hem de sağlıklı bir ikram seçeneği olacaktır. Hem sevdiklerinizi hem kendinizi koruyun”  ifadelerini kullandı.

Kuru meyvelere ilişkin bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Dumlu Bilgin, kuru meyvelerin taze meyvelere göre daha yoğun bir besin içeriğine sahip olduğunu belirterek, özellikle vitamin ve mineral zenginliğine dikkat çekiyor.

Dr. Öğr. Üyesi Bilgin, kurutma işleminin, meyveleri daha konsantre hale getirdiğini söyledi. Dr. Bilgin, “Bu da potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi temel minerallerin yanı sıra A, D, B6, K1 ve E vitaminlerinin oranını artırıyor. Ayrıca kuru meyveler, içerdiği biyoaktif bileşenler ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor, bağırsak sağlığını olumlu etkiliyor” şeklinde konuştu.

Kuru meyvelerde çeşitlilik olmalı

Dr. Öğr. Üyesi Bilgin, “Her kuru meyvenin besin profili farklı olduğu için çeşitliliğe önem verilmeli. Kuru kayısı A vitamini ve karotenoidler açısından öne çıkarken, kuru üzüm demir ve potasyum yönünden zengin. Sindirim dostu kuru incir ve doğal şeker kaynağı kuru hurma ise enerji verici atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Ayrıca, insülin direnci ve diyabet gibi durumlarda kuru elma, kayısı ve yaban mersini gibi düşük glisemik indeksli meyveler; sindirim problemi yaşayanlar içinse lif zengini kuru erik ve incirin tercih edilmeli” dedi.

Günde 30 gram tüketilmeli

Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerisine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Dumlu Bilgin, kuru meyvelerin bu ihtiyacı karşılamada pratik bir seçenek sunduğunu söyledi. Dr. Bilgin,  kuru meyvelerin bu ihtiyacı karşılamakta büyük kolaylık sunduğunu söyledi. Bilgin, “Ancak porsiyon kontrolü şart. Kuru meyvelerde su azalınca şeker ve enerji yoğunluğu artıyor. Bu nedenle diyabet hastaları ve kilo kontrolü hedefleyen bireyler ölçülü olmalı. Günlük ortalama önerilen miktar ise 30 gram. Bu da yaklaşık bir yemek kaşığı kuru üzüm, bir adet kuru incir, dört adet kuru kayısı ve iki-üç adet kuru hurmaya denk geliyor” dedi.

Yenilikçi kurutma yöntemleri

Evde meyve kurutmanın da sağlıklı bir alternatif sunduğunu vurgulayan Bilgin, “Gıda teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte vakumlu (freeze-drying), mikrodalga destekli ve infrared gibi yenilikçi kurutma teknikleri sayesinde ürünler hem hijyenik hem de daha uzun ömürlü hale geliyor. Bu yöntemlerle ananas, mango, çilek ve kivi gibi egzotik meyveler de kurutularak pazara sunuluyor” şeklinde konuştu.

Kurutulmuş meyveler sağlıklı ve sürdürülebilir

Bilgin, “Kurutulmuş meyveler yalnızca sağlık açısından değil, sürdürülebilirlik açısından da avantajlı. Mevsimsel meyveler düşük maliyetle kurutularak yıl boyunca tüketilebiliyor. Ev yapımı kuru meyvelerin katkı maddesi ve ek şeker içermediği için daha güvenli bir seçenek sunuyor, bu sayede hem gıda israfının önüne geçildiğini hem de sağlıklı beslenme alışkanlıklarının desteklendiğini ifade ediyor. Türkiye, kuru meyve üretiminde dünya çapında önemli bir konuma sahip. Bu ürünlerin artan popülaritesi hem iç pazarda hem de ihracatta sektörel büyümeyi hızlandırıyor” diye konuştu.

Haber Tekniği: Ters Piramit

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/uzmandan-oneri-bayramda-saglik-icin-ikraminiz-kuru-meyve-olsun,1243239#

Related Posts

Risk Altındaki Hastalar Aşırı Sıcaklara Karşı Uyarıldı!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalarda hayati riske neden olabileceğini vurgulayarak, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu…

Diyetisyenden Bayramda Et Tüketimi Uyarısı: Et En Az 12 Saat Dinlendirilmeli

Ankara Beytepe Şehit Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Pınar Polat, Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunarak, “Taze kesilmiş ve dinlendirilmemiş et mide problemlerine yol açabilir. Et, en az 12 saat…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir